Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká republika jako tranzitní země

Praha 7. června 2010 – V rámci akce s krycím názvem „BAŠTA“ zadrželi na území České republiky detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu šestici osob podezřelým z účasti v mezinárodní organizované skupině převaděčů. Další osoby byly zadrženy ve Francii. 

     Na případu, na kterém detektivové pracovali již od října 2008, úzce spolupracovali s kolegy ve Francii a na Slovensku. Samotná realizace proběhla současně na území ČR a Francie. Kromě francouzských a slovenských kolegů spolupracovali detektivové ÚOOZ prostřednictvím institucí EUROPOL a EUROJUST také s policejními a justičními orgány Velké Británie, Německa, Rakouska, Maďarska, Rumunska a Bulharska.
     V  České republice bylo ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrženo 18. května 2010 celkem šest mužů ve věku od 32 do 48 let. Jednalo se o dva státní příslušníky Vietnamské socialistické republiky a občany České republiky. Celá šestice byla obviněna z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a účasti na organizované zločinecké skupině. Dalších 12 osob bylo ve stejný čas zadrženo ve Francii.
     Mezinárodní organizovaná skupina zajišťovala za úplatu celkový servis týkající se přepravy a obstarání potřebných dokladů k nelegálnímu vycestování osob z Vietnamu přes Českou republiku do dalších zemí. K tomuto byla využívána částečně letecká doprava a následně doprava osobními a nákladními vozidly do západoevropských zemí jako je Francie a Velké Británie.
     Hlavou skupiny měl být osmačtyřicetiletý Vietnamec trvale žijící na území České republiky. Přes Českou republiku měla tato organizovaná skupina podle obvinění přepravit do dalších západních zemí desítky osob. Detektivové však předpokládají, že skutečný počet takto přepravených osob by se mohl počítat na stovky. Zisk z této činnosti se pohybuje v řádech milionů korun.
     V rámci realizace akce BAŠTA byly na území České republiky a dalších států provedeny na dvě desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. V České republice byla zajištěna především výpočetní a komunikační technika, cestovní doklady a další osobní doklady státních příslušníků Vietnamské socialistické republiky, menší množství drog a finanční hotovost převyšující částku milion korun.
     Tři z obviněných jsou v České republice stíháni vazebně. Pokud jim bude vina prokázána, hrozí jim podle trestního zákoníku trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Teplicích.

vytisknout  e-mailem