Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká republika hostí Salzburské fórum

Ve dnech 16. – 18. května 2012 předsedá Česká republika Salzburskému fóru na téma „Centrální metodická a řídící podpora regionů při zvládání policejních opatření velkého dosahu.“ 

Za hostitelstkou zemi zahájí Salzburské fórum policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy. Konferenci, na které vystoupí i náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Vladislav Husák, pořádá ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR v čele s ředitelem plk. Mgr. Tomášem Václavíkem.
 
Pozvání organizátorů přijali odborníci ze Slovenska, Polska, Rakouska, Maďarska, Bulharska a Rumunska, aby vystoupili se svými příspěvky na diskusní téma. Možnosti prohloubení další vzájemné spolupráce jsou ostatně jedním z hlavních cílů akce.
 
Součástí třídenního programu je také praktická ukázka činnosti pořádkových jednotek a v součinnosti s nimi i antikonfliktních týmů Policie České republiky (AKT). Právě o ně je v zahraničí velký zájem. AKT jsou nasazovány zejména při bezpečnostních opatřeních, kdy hrozí hromadné narušení veřejného pořádku. Veřejnost se s nimi může setkat při sportovních utkáních, demonstracích nebo například při extremistických pochodech. Na všech těchto akcích policisté ve žlutých vestách uklidňují situaci a předcházejí násilí. V České republice působí už 6 let. Jejich úspěchy jsou kladně hodnoceny i německými policisty, jejichž model jsme v roce 2006 přejali a rozšířili jej o další činnosti. Jenom za rok 2011 byly AKT nasazeny při 274 opatřeních.
 
Na základě úspěšného fungování a zkušeností Policie České republiky založili antikonfliktní týmy i naši kolegové na Slovensku a v Polsku. S prvním nasazením zde počítají v rámci nadcházejícího evropského fotbalového šampionátu EURO 2012, na který se intenzivně připravují i čeští policisté. Přípravy na EURO 2012 jsou rovněž jedním z témat, o němž budou účastníci Salzburského fóra vzájemně diskutovat.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
16.05.2012
Odkazy do noveho okna

Účastníci konference

Účastníci konference 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem