Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Česká a polská policie prezentovala práci svých psovodů

LIBERECKO - Ve Frýdlantu v pátek 3. června představili svoji práci nejen čeští a polští psovodi, ale veřejnost mohla vidět i policejní koně. 

4Krajské ředitelství policie Libereckého kraje se v říjnu roku 2020 zapojilo do společného projektu s polskými kolegy, který by měl zlepšit spolupráci v oblasti bezpečí obyvatel a turistů v polsko - českém pohraničí.  

Projekt s názvem "Spolupráce bez hranic české a polské policie" reg. č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_012/0002450 je spolufinancován z prostředků Evropské unie v rámci v rámci Programu Interreg V-A Česká republiky - Polsko 2014-2020 Fond Mikroprojektů Euroregionu Nisa. 

Hlavními partnery projektu jsou Krajské ředitelství policie Libereckého kraje a Krajské ředitelství ve Wroclawi. Celý projekt je realizován v letech 2020 - červen 2022. 

Hlavním cílem projektu je zlepšení spolupráce mezi policejními sbory CZ-PL v oblasti zajišťování hromadných akcí a shromáždění,  s účastí psovodů se služebními psy. Toho by mělo být dosaženo:

  • prohloubením vědomostí a dovedností v oblasti provádění společných činností na obou stranách hranice,
  • zlepšení účinnosti a efektivity spolupráce policií obou zemí ku prospěchu obyvatel a turistů na polsko-českém pohraničí,
  • prohloubení spolupráce polské a české policie prostřednictvím navázání bezprostředních kontaktů.
     

V rámci projektu se policisté obou zemí zúčastnili několika společných cvičení, školení, kde si vyměňovali vzájemně zkušenosti.
1
V pátek 3. června mohly v rámci projektu děti z mateřských, základních i středcních škol a také veřejnost z Frýdlantska vidět v mětstském parku ve Frýdlantu společnou ukázku práce policejních psovodů z Česka i Polska. Více jak desítka psovodů z obou zemí předvedla se svými čtyřnohými parťáky ukázku poslušnosti, vyhledávání drog, zadržení pachatele, ale  vůbec největší úspěch sklidil nový člen policejního týmu, policejní štěně ve výcviku. Ukázku mohla veřejnost vidět dvakrát, jak v dopoledních, tak i v odpoledních hodinách. 

Nakonec se představili i policejní koně, které má nově Krajské ředitelství policie Libereckého kraje od 1. ledna 2022 a kteří sídlí právě ve Frýdlantu. Jízdní policie se nachází v Praze, Brně, ve Zlíně a nyní i v Libereckém kraji. Ti byli, stejně jako před nimi policejní pejsci, přivítáni s velkým nadšením a potleskem, a potěšili nejen malé návštěníky, ale i seniory. 
 

3. 6. 2022
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrov
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem