Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Červencové karamboly

ŽĎÁRSKO: Další čísla ze statistik. 

      Za první prázdninový měsíc byla na Žďársku vyžádána přítomnost dopravních policistů u 40 dopravních nehod. Oproti loňskému roku je toto číslo o 3 případy nižší. Nehody si nevyžádaly sedm těžkých zranění. Lehce zraněno bylo 16 osob. V červenci se nestala žádná dopravní nehoda, při které by některý účastník zemřel.

     Celkově byla způsobena škoda ve výši 2 044 900 korun, což je nárůst pouze o 7 600 korun v porovnání s rokem 2010. Tento měsíc jsme zaznamenali rovněž 7 střetů lesní zvěře s automobilem. Více srážek bylo jen v měsíci květnu – 11. Pod koly aut zůstali nejčastěji srnci, ale ve dvou případech i divoká prasata. Řidiči na ně museli reagovat ve většině případů v brzkých ranních nebo večerních hodinách.

     Nehody se tento měsíc nevyhnuly ani řidičům jednostopých vozidel. Dva motorkáři byli těžce zraněni, když dostatečně neovládli svůj stroj. Dne 9. července 2011 v 20:52 hodin jel jednadvacetiletý řidič na malém motocyklu značky Simson místní komunikaci z obce Březí na obec Borovník. Řidič nezvládl řízení motocyklu a havaroval. Dne 25. července 2011 v 14:55 hodin jel třiadvacetiletý řidič na motocyklu Yamaha po silnici ve směru od obce Řehořov k obci Měřín. Řidič při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem, přejel s motocyklem do protisměru, kde upadl na vozovku. Následně sjel do levého silničního příkopu.

     Cyklisté havarovali v pěti případech. Dva byli zraněni těžce a dva lehce. V pondělí 11. července 2011 v 17:00 hodin projížděl čtrnáctiletý cyklista na jízdním kole Olpran v obci Polnička směrem ke Žďáru nad Sázavou. Při jízdě v přímém přehledném úseku mu proklouzla lehká letní obuv na pedálu. Noha i s obuví se mu dostala do vidlice a výpletu předního kola. Následoval pád cyklisty přes řídítka na vozovku. Mladík byl se zraněním převezen do nemocnice. Další nehoda s těžkým zraněním se stala hned o dva dny později. Devětačtyřicetiletá řidička jela dne 13.7.2011 před 10. hodinou v obci Nové Dvory s osobním vozidlem Peugeot směrem ke křižovatce. Při vjíždění na hlavní pozemní komunikaci přehlédla z levé strany jedoucí cyklistku. Ta upadla na přední kapotu vozidla a přes střechu dopadla na silnici. Jednačtyřicetiletá cyklistka byla se středně těžkým zraněním převezena do nemocnice.

     Nehoda s nejvyšší škodou se stala 8. července. V 11:05 hodin jel třiapadesátiletý řidič s nákladní soupravou po silnici v obci Velká Bíteš. Řidič projížděl ulicí Kpt. Jaroše směrem od obce Jinošov. Vlivem povětrnostních podmínek za silného nárazového větru byl s nákladní soupravou stažen na pravou krajnici. Krajnice se však utrhla a následoval střet přední části nákladní soupravy s betonovou propustí. Po nárazu se protrhly palivové nádrže, ze kterých uniklo na vozovku palivo. Výsledná škoda je výši 345 000 korun.

 

STATISTIKA DORAVNÍ NEHODOVOSTI

 


 


 

Územní odbor: Žďár nad Sázavou

 

2011

2010

Počet DN

39

42

Úmrtí

0

0

TZ

5

6

LZ

16

29

Alkohol

5

5

Hmotná škoda (v tis.)

2 136,10

1 447,60


 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař

2. srpna 2011

 

vytisknout  e-mailem