Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Červená znamená stůj!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Chodcům se nechtělo čekat na zelenou.  

V uplynulém týdnu zaznamenali dopravní policisté třiadvacet přestupků, kterých se dopustili chodci. Těm se nechtělo čekat na zelenou a “střihli“ si to přes přechod pro chodce na červenou. Zřejmě si neuvědomují, že ohrožují jak sebe, tak i řidiče. Při přecházení na červenou hrozí chodci pokuta až do výše dvou tisíc korun. Nejvíce takových přestupků policisté zaznamenali v Kunovicích na křižovatce u obchvatu.

Ani cyklisté na tom nejsou zrovna nejlépe. Chybí jim povinné vybavení kola a navíc jezdí za tmy neosvětlení. Tím zvyšují riziko, že se stanou účastníky dopravní nehody. Podle zákona je cyklista povinen za snížené viditelnosti použít světlo. Pokud tak neučiní, dopouští se přestupku, za který mu hrozí také až dvoutisícikorunová pokuta.

Rychlost v obci řešili policisté v neděli 2. března ve Zlechově. Řidič Mazdy, který měl asi velmi naspěch, nedodržel zákonem stanovenou “padesátku“. Ručička tachometru vystoupala až k 128 km/h. Tento řidič musel zaplatit desetitisícovou kauci, aby mohl dál pokračovat v jízdě. Poté ho ještě čeká přestupkové řízení na odboru dopravy.

Stejné přestupkové řízení čeká i dalších osm řidičů, kterým byla v uplynulém týdnu uložena kauce. Řidiči neměli problém jen s rychlostí. Kauce byly i za předjíždění v místech, kde je to dopravní značkou zakázáno. Řidiči tuto dopravní značku nerespektují stejně jako středovou plnou čáru. Například mezi Kunovicemi a Ostrožskou Novou Vsí nebo u Bánova.

Pod vlivem alkoholu sedl za volant Felicie osmadvacetiletý řidič. Policejní hlídka ho v pondělí 3. března asi hodinu po půlnoci zastavila v Uherském Brodě. Mladý muž nadýchal 1,78 promile alkoholu. Přiznal, že před jízdou vypil osm piv a tři panáky fernetu. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz. Ten zřejmě dlouho neuvidí, protože podle zákona mu hrozí až roční vězení, včetně zákazu řízení až na deset let.

Jednadvacetiletého řidiče Smartu pronásledovali policisté poté, co nereagoval na jejich výzvu k zastavení. Stalo se tak včera dopoledne v Uherském Brodě v ulici Vlčnovská. Muž dále pokračoval do ulice Bajovec a zastavil až u místní myslivecké chaty. Policisté zjistili, že řidič si vzal auto, aniž by o tom jeho majitel věděl, dále jel bez řidičského průkazu, který mu byl zadržen, a ještě k tomu řídil pod vlivem drog. Tímto je podezřelý ze dvou přestupků a trestného činu neoprávněné užívání cizí věci, za což zákon ukládá až dvouletý trest odnětí svobody.

Podobného hříšníka zastavili policisté v pondělí 3. března v odpoledních hodinách ve Starém Městě. Třiatřicetiletý řidič Felicie také nepředložil řidičský průkaz a to z důvodu, že ho nikdy nevlastnil. Test na drogy vyšel pozitivní a ještě navíc policisté zjistili, že auto má jinou poznávací značku.


Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 28. 2. – 6. 3. 2014


 

Počet zjištěných přestupků

28. 2. – 6. 3. 2014

21. 2. – 27. 2. 2014

Řidič pod vlivem alkoholu

5

7

Řidič pod vlivem drog

5

1

Překročení maximální rychlosti

91

111

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

5

10

Nepoužití bezpečnostních pásů

18

22

Telefonování za jízdy

19

12

Špatný technický stav vozidla

25

18

Uložené kauce za přestupek v dopravě

9

5

Chodci

23

1

Cyklisté

14

11


7. března 2014, nprap. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem