Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Černá a šedá – neviditelná

VSETÍNSKO: Zaměřili jsme se na viditelnost chodců 

V čase častých mlh a brzkého stmívání a pozdního rozednívání jsme se včera večer společně s krajským koordinátorem BESIP v Rožnově pod Radhoštěm zaměřili na viditelnost chodců v silničním provozu.
 
Opět se nám potvrdilo, že se lidé při výběru oblečení a bot zaměřují na tmavé barvy a to černou, šedou a hnědou či tmavě modrou. Opravdu zřídka se v tomto období setkáváme s chodci užívajících světlé barvy a potkat se s chodcem, který má na sobě reflexní pomůcku, je opravdu vzácnost. Přitom právě reflexní prvky mohou zachránit život. Řidič uvidí takto vybavenou osobu až na dvě stě metrů a to je dostatečný prostor, aby i v krizové chvíli mohl provést například úhybný manévr a chodce bezpečně objet nebo před ním zastavit. Užíváním tmavých barev tuto možnost řidiči bereme a prostor, kdy osobu spatří, se zmenšuje na několik desítek metrů. Přitom výběr reflexních pomůcek se stále rozšiřuje a mnohdy se jedná o nenápadné nebo dokonce módní doplňky jako jsou taháčky na zipy, přívěsky, nažehlovačky a nášivky. Někteří výrobci obuvi a oblečení na tyto prvky myslí již při výrobě.
 
V letošním roce evidujeme v okrese Vsetín pět dopravních nehod, při kterých zemřel chodec. Čtyři tyto nehody se staly za snížené viditelnosti a ve všech těchto případech měly osoby tmavé oblečení.
 
 
15. listopadu 2013, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik
 
Odkazy do noveho okna

Reflexní doplňky

Reflexní doplňky  

Detailní náhled

Viditelnost 1

Viditelnost 1 

Detailní náhled

Viditelnost 2

Viditelnost 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem