Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Centrum v Petrovicích v novém kabátě

Společné centrum česko-německé policejní a celní spolupráce v Petrovicích má nové prostory. Slavnostního předání a zprovoznění nových prostor se v úterý 15. května zúčastnilo přes 70 pozvaných hostů, v čele s náměstkem policejního prezidenta pro vnější službu Vladislavem Husákem, saským státním ministrem vnitra panem Markusem Ulbigem a saským policejním prezidentem Berndem Merbitzem.  

V Petrovicích bylo již v roce 1994 zřízeno koordinační středisko k předávání osob. V roce 2003 bylo středisko změněno v komunikační centrum. Důvodem pro rekonstrukci bylo zajištění odpovídajících prostor pro výkon služby zástupců obou smluvních stran a odpovídající odborné i technické zázemí. Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje v této souvislosti v dubnu 2010 iniciovalo zahájení prací na společném projektu s názvem „Přizpůsobení Společného centra Petrovice standardům EU“.
 
Hlavním smyslem existence společného centra policejní a celní spolupráce, které funguje v nepřetržitém provozu, je rychlá, přesná a adresná výměna informací mezi bezpečnostními složkami zúčastněných zemí na regionální úrovni. Společné centrum tím výrazně přispívá k udržování veřejného pořádku a bezpečnosti v příhraničních oblastech a k potírání přeshraniční kriminality.
 
Česká republika má v současnosti se sousedními státy šest společných center policejní a celní spolupráce, z toho dvě se Spolkovou republikou Německo. Jedním z nich je právě centrum v Petrovicích. Společné centrum Petrovice je součástí sítě necelých čtyř desítek evropských center policejní a celní spolupráce.
 
 
plk. Pavla Kopecká
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
16. 5. 2012 

 

vytisknout  e-mailem