Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Centrální automatická kontrola vozidel

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal „informací ve vztahu k automatizovanému kamerovému systému („AKV“, s tím že zkratkou jsou myšleny i všechny související systémy Policie ČR)“, konkrétně:

„a) Přesný, nebo alespoň přibližný, údaj, kolik zařízení a jakého typu je do AKV umístěno a kde se (opět alespoň rámcově) nacházejí.

b) Jaké typy informací jsou v rámci AKV zaznamenávány.

c) Jak dlouho jsou informace z AKV uchovávány.

d) Je možné na základě žádosti soudu v rámci civilního řízení získat informace z AKV (tj. vyžádané ze strany soudu pro použití jako důkaz v civilním soudním řízení)? Pokud ano jaké informace a jakým způsobem o ně má soud žádat.

e) Prosím zašlete vzorový anonymizovaný výstup z AKV, který by v takovém případě mohl dostat soud, s uvedením všech typů informací, které by soud mohl získat.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad a) Policie České republiky dosud využívá informační systémy projektu Automatická kontrola vozidel (dále jen „projekt AKV“) a dále ve zkušebním provozu informační systém Centrální automatická kontrola vozidel (dále jen „CAKV“), který projekt AKV nahrazuje. Kromě toho Policie České republiky využívá ještě samostatné informační systémy některých krajských ředitelství policie, které dosud nebyly implementovány do CAKV.

V současné době je na celém území České republiky zapojeno do informačního systému CAKV řádově několik set kamer. Jde o zařízení různých typů vybavených funkcí umožňující automatické rozpoznávání registrační značky silničního vozidla. Kamery jsou rozmístěny na pozemních komunikacích podle rozhodnutí vlastníků nebo provozovatelů jednotlivých kamerových systémů, jimiž jsou například obce.     

Ad b)  Informační systém CAKV zpracovává následující údaje získané z kamerových systémů:
fotografie silničního vozidla včetně tabulky s registrační značkou, výřez z fotografie s tabulkou registrační značky, registrační značka vozidla v textové podobě, mezinárodní poznávací značka vozidla v textové podobě, datum a čas výskytu silničního vozidla, místo výskytu silničního vozidla s názvem pozemní komunikace a označením směru jízdy vozidla, edinečný identifikátor zdrojové kamery včetně jejích GPS souřadnic, identifikace vlastníka  kamery, typu kamery a její příslušnosti ke kamerovému systému. 

Ad c) Uschovací lhůta je ve vztahu k fotografii silničního vozidla nastavena na šest měsíců a ve vztahu k dalším údajům zpracovávaným v informačním systému CAKV na jeden rok. Obě lhůty mohou být zkráceny. Po uplynutí uschovací lhůty jsou údaje automaticky vymazány.  

Ad d) Soudy jsou oprávněny vyžadovat od orgánů Policie České republiky i od jiných státních orgánů a právnických a fyzických osob součinnost při plnění svých úkolů. Součinnost zpravidla spočívá ve sdělení skutečností, které mají význam pro soudní řízení, ať již ve smyslu ustanovení § 8 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, nebo ve smyslu § 128 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, či ve zvláštních případech podle příslušných ustanovení zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, ve znění pozdějších předpisů. Systematické předávání údajů z informačního systému CAKV soudům ovšem neprobíhá. Každou případnou žádost soudu je nezbytné posuzovat individuálně, na základě konkrétních okolností případu a na základě konkrétního právního základu. Z uvedeného důvodu povinný subjekt nedisponuje žádným vzorovým podáním či vzorovou formou žádosti o údaje zpracovávané informačním systémem CAKV, které by mohl na základě předmětné žádosti o informace poskytnout.

Ad e) Vzhledem k tomu, že povinný subjekt nedisponuje žádným vzorovým podáním či vzorovou formou žádosti o údaje zpracovávané informačním systémem CAKV, nedisponuje ani žádným vzorovým výstupem z tohoto systému. Na základě žádosti soudu by Policie České republiky mohla poskytnout všechny údaje v tomto systému zpracovávané (viz ad b).

PhDr. Jiří Vokuš, 27. září 2022

vytisknout  e-mailem