Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cennosti z aut kradli ve velkém

KRAJ: Způsobená škoda přesahuje dva miliony korun. 

Jihomoravským kriminalistům z 2. oddělení obecné kriminality se podařilo v minulých dnech odhalit a dopadnout hned dvě na sobě nezávislé skupiny pachatelů, kteří se zaměřovali na krádeže ze zaparkovaných aut.
 
První skupinu tvořila trojice mužů. Ti se krádežím věnovali nejméně od ledna letošního roku a vybírali si většinou auta zaparkovaná u mateřských školek a hřbitovů. Působili nejen na jižní Moravě, ale i ve východních Čechách. Auta si tipovali a lákadlem pro ně byly zejména viditelně odložené peněženky, kabelky nebo mobilní telefony. Zlodějům pak stačila chvilka k tomu, aby rozbili jedno z okýnek a dostali se k vyhlédnuté kořisti. Někdy se na zlodějskou výpravu vydali společně, jindy “pracovali” samostatně a troufli si i na nákladní auta. Na svědomí mají za poměrně krátkou dobu více než 90 nahlášených krádeží věcí z vozidel. Kriminalisté vyhodnocovali podobnosti jednotlivých případů, zajišťovali záznamy z kamer a výpovědi svědků, až se jim podařilo dostat na stopu povedené trojice. Dva z pachatelů už mají s podobnou trestnou činností své zkušenosti, oba byli v době páchání krádeží ve zkušební lhůtě po podmíněném propuštěni na svobodu. Poté, co vyšetřovatel zahájil trestní stíhání všech tří mužů pro spáchání zločinu krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, putovali dva recidivisté do vazby, třetí z obviněných je stíhaný na svobodě. Za pouhých pár měsíců svého řádění způsobila trojice škodu odcizením věcí více než 1 700 000,- korun a poškozením téměř 600 000,- korun. V případě odsouzení hrozí obviněným až osmiletý pobyt za mřížemi.
 
Dalšími dopadenými zloději cenností z aut byli dva bratři, kteří se na výpravy za lupem vydávali spolu, a působili hlavně v Brně a blízkém okolí. Aktivnější z nich si na parkovišti většinou poblíž mateřské nebo základní školy vytipoval vozidlo, ve kterém byly vidět cenné věci jako peněženka nebo mobilní telefon, a po rozbití skla se dostal dovnitř. Od podzimu loňského roku mají bratři na svědomí téměř čtyři desítky skutků, při kterých způsobili škodu na odcizených věcech přes 300 000,- korun a poškozením vozidel dalších 120 000,- korun. Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání obou mužů pro spáchání zločinu krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim hrozí v tomto případě až pětiletý pobyt za mřížemi.     
 
 
mjr. Petra Vedrová, 28. 5. 2015
 
Zvukový záznam: autaři_2805.mp3
Odkazy do noveho okna

odcizené_věci

odcizené_věci 

Detailní náhled

vozidlo_pachatelů

vozidlo_pachatelů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem