Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

"Cením si svůj majetek"

Policisté apelují na občany 

     Není to žádné heslo ani slogan, ale pouze pravdivé konstatování mnohých z nás. Policie ČR díky informačním letákům velmi často upozorňuje na skutečnost, že občané by si svůj majetek měli chránit, zabezpečit ho. Bohužel v případě osobních automobilů, považuje mnoho lidí svá vozidla za jakousi úschovnu či trezor na své věci. Na Mělnicku jsou lokality - města, kde se tento nešvar objevuje velice často a je zdrojem „obživy“ nenechavých zlodějů. Jednou z nejvíce zasažených oblastí jsou Kralupy nad Vltavou. Již svou polohou toto město láká množství osob, kteří si „vydělávají“ nepoctivou prací.
      Obyvatelé či návštěvníci měst, ať už Kralup nad Vltavou, Mělníka či Neratovic, by měli dbát větší opatrnosti na své věci. Policie České republiky několikrát do roka opakuje akce, kdy rozdáváním letáků, besedami či reportážemi se snaží ukázat možnosti jak předejít ztrátě majetku, která zvláště v dnešní době, finančně bolí.
     Policisté z obvodních oddělení několikrát za den vyjíždějí do ulic svého teritoria, aby občanům, kteří se stali oběťmi nenechavého zloděje, pomohli. A co se nejvíce krade? Pracovní nářadí. To nechávají řemeslníci přes noc ve svých vozech a málokdy zůstane na svém místě. Ve městech je spousta dělníků, živnostníků, kteří v rámci svých pracovních povinností přespávají na ubytovnách. V Kralupech nad Vltavou jsou to např. v ulici Krakovská, ul. 28. října, u hotelu Sport, nám. Brigádníků či u sportovního areálu v Chvatěrubech. V jejich vozech, převážně dodávkách, zůstává přes noc nářadí, které má značnou finanční hodnotu. Zlodějům přijde vhod každá bruska, vrtačka, šroubováky, vrtací kladiva, úhlové brusky, kabely a další a další nářadí. Je potřeba, aby si majitelé nářadí uvědomili, že i oni jsou odpovědni za jejich případnou ztrátu a snažili se tomu, v rámci jejich možností, předejít. Pokud je možnost, tak využít uzavřených dvorů náležejících k ubytovnám, objektů střežených parkovišť či vzít nářadí z vozů do objektu ubytování, aby se co nejvíce předešlo jejich případným ztrátám.
     Mezi další nešvary dnešní uspěchané doby, jsou i nezodpovědní nakupující. Není vyjímkou, kdy si občan ve svém voze nechá na sedadle příruční tašku s doklady s tím, „že si jde jen pro rohlíky a hned je zpátky“. I to „hned“ stačí zloději na odcizení platebních karet, osobních dokladů a dalších věcí. Nemluvě o tom, že nechat na sedadle tašku s notebookem, je jako by tam jeho majitel dal cedulku „vem si mě, jsem tvůj“. Lidé by si měli dávat pozor na své věci. Jsou chvíle, kdy ať se snažíme sebevíc a svůj majetek si chráníme, jako třeba kabelky na ramenou, tašky v rukách a další, přesto o ně díky neuvěřitelné drzosti a agresivitě zlodějů přijdeme. To jsou situace, které příliš neovlivníme. Ale heslo, že „auto není trezor“, bychom měli dodržovat a předejdeme případným starostem a problémům a následným výčitkám.
 
 
Shrnutím několik rad:
  • neponechávejte ve vozidle nic, co by přilákalo oči pachatele (doklady, klíče, cennosti, tašky – byť prázdné, elektroniku, využívejte u vestavěných rádií odnímatelný panel, ….)
  • parkujte v garážích, střežených parkovištích, osvětlených místech
  • vozidlo si řádně zkontrolujte (uzavřená okénka, zavazadlový prostor, uzamčené dveře, využijte bezpečnostní systémy vozidla,….)
  • pánové, noste si finanční hotovost a doklady v náprsních kapsách, ženy nenechávejte si peněženky navrchu kabelky
  • noste zvlášť finanční hotovost (nenoste větší obnos) a doklady
  • NIKDY nenoste zároveň platební kartu s jejím PIN kódem
  • kabelky, batohy, kufříky si pečlivě hlídejte (nenechávejte ani okamžik bez dozoru, držte pokud možno tyto věci u těla, u kabelek využívat hlavně zipy,…)
 
        Proto by touto cestou policisté nejenom z obvodního oddělení Policie ČR v Kralupech nad Vltavou, ale i policisté z Preventivně informační skupiny Územního odboru PČR Mělník a ostatních obvodních odděleních Policie ČR, chtěli občany upozornit na všechny tyto skutečnosti, znovu oprášit jejich ostražitost a aby byli trochu ke svým věcem zodpovědnější. Policisté udělají vše co je v jejich silách a zákonných pravomocí, aby těch, kteří Vám znepříjemňují v tomto ohledu život, bylo co nejméně. 
 
 
 
Nprap. Jana Žáčková
Preventivně informační skupina Mělník
Územní odbor Policie ČR Mělník
      
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem