Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Cena ředitele pražského krajského ředitelství

Ocenění nejlepších policistů za rok 2020 proběhlo ve čtvrtek 9. září v pražských Hrdlořezích. 

Ve čtvrtek 9. září se uskutečnilo vyhlášení vítězů ankety CENA ŘEDITELE ZA ROK 2020. Ceny předávali jak policejní prezident genmjr. Mgr. Jan Švejdar, tak i ředitel pražského krajského ředitelství brig. gen. Ing. Tomáš Lerch.

Pomyslné klání proběhlo v několika kategoriích

  • SÍŇ POLICEJNÍ SLÁVY
  • POLICEJNÍ SPORTOVEC ROKU
  • POLICEJNÍ SPECIALISTA ROKU
  • ČIN ROKU
  • TÝM ROKU
  • ZAMĚSTNANEC ROKU
  • POLICISTA ROKU

SÍŇ POLICEJNÍ SLÁVY – Titul v této kategorii získal pan Ing. Josef MAREŠ, jeden z nejlepších vyšetřovatelů na úseku odhalování a vyšetřování závažné násilné trestné činnosti. Vyšetřoval spoustu nejen mediálně známých případů, ale figuroval jako vyšetřovatel i v kauze orlických vražd. I když svou policejní kariéru ukončil na konci listopadu 2019, do současné doby je vzorem a přirozenou autoritou pro ostatní policisty. Vydal několik desítek odborných publikací, které byly publikovány v kriminalistickém sborníku. Pan Ing. Josef Mareš zůstal věrný SKPaV  i po svém odchodu do civilu a dodnes působí jako knihovník v rámci Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

POLICEJNÍ SPORTOVEC ROKU – Vítězem v této kategorii je policista prap. Bc. Vasil Ducár ze zásahové jednotky pražské policie. Tento policista se dlouhodobě věnuje kariéře bojových sportů na nejvyšší možné úrovni. Reprezentuje Českou republiku na mezinárodních soutěžích v profesionálním boxu. Získal dokonce mistrovský titul České unie boxerů profesionálů v křížové váze. Vítěz této kategorie reprezentuje Policii ČR a ukazuje všem, že je možné skloubit kariéru profesionálního sportovce s náročnou službou policisty.

POLICEJNÍ SPECIALISTA ROKU – Tuto kategorii právem vyhrál mjr. Mgr. Václav Písecký. Ve službách Policie ČR je od roku 1999 a od roku 2005 se cíleně věnuje problematice kybernetické kriminality. Je vedoucím oddělení informační kriminality odboru analytiky pražského krajského ředitelství. V roce 2009 byl také zástupcem týmu VILMA, který úspěšně realizoval v rámci ČR jeden z největších policejních zákroků proti držitelům a šiřitelům dětské pornografie. Tento policista se také intenzivně věnuje předávání svých zkušeností začínajícím policistům, státním zástupcům nebo i soudcům v rámci přednášek a seminářů. Je autorem a spoluautorem několika knih věnujících se problematice kybernetické kriminality a prevence sociálně patologických jevů s ní spojených. Metodicky se také podílel na přípravách natáčení dokumentu V síti, který se stal nejnavštěvovanějším dokumentem v českých kinech. Tento policista je etickým a morálním vzorem pro své kolegy a respektovaným profesionálem i mezi kolegy z jiných policejních útvarů v celé ČR.

ČIN ROKU – Ocenění v této kategorii získávají policisté pprap. Simona Komadelová a pprap. Bc. Jiří Binder, DiS. Tito policisté byli dne 18. srpna 2020 vysláni poblíž ulice Podolská, kde se měl nacházet muž, který volal na linku 158 a vyhrožoval sebevraždou. Po chvíli hledání muže spatřili sedět na břehu Vltavy, kde stále hovořil s operátorkou linky 158. Policisté se s mužem snažili zahájit konverzaci, ten se však ihned postavil a začal couvat ve vodě dál od břehu.  Po chvíli odhodil telefon a bezvládně se položil do vody, zjevně v úmyslu spáchat sebevraždu. Muže okamžitě strhl spodní proud a zmizel pod hladinou. Policisté se za ním vrhli a dostali jej nad hladinu a následně i na břeh. Vzhledem k silnému proudu byla celá záchrana velmi komplikovaná. K vytažení muže museli policisté použít i záchranné lano. Muž ztratil vědomí a nedýchal, proto policisté zahájili resuscitaci. Během pár chvil nabyl muž vědomí a následně si jej převzali záchranáři. Díky svému aktivnímu přístupu a znalostem, týkajícím se první pomoci, tak zachránili lidský život.

TÝM ROKU 2020 – Tuto kategorii vyhrál tým „VILA“. Tento tým byl sestaven v létě roku 2019 a to kvůli případu ženy z Prahy 6, která chvíli předtím, než zmizela, prodala vilu v Praze 6 svému partnerovi za zlomek tržní ceny. Tento muž následně také zmizel a jeho vozidlo bylo nalezeno v Maďarsku.  Další zjištěné informace pak celý tým dovedly až do kraje Vysočina, kde končila stopa obou pohřešovaných. V tu dobu na scénu vstoupili dnes šestadvacetiletý mladík a jeho stejně starý společník v podnikání. Oba jsou následně zadrženi. S jedním z nich bylo vedeno řízení pro trestný čin Vraždy a s druhým pro trestný čin Podvod. Kriminalistům však stále chyběli poškození, respektive jejich těla. Celý tým kriminalistů vynaložil obrovské úsilí, aby se jim podařilo celý případ objasnit. Operovali celkem v šestnácti lokalitách různých vodních toků, nebo nádrží. Nakonec se jim podařilo, koncem října 2019, vytáhnout těla pohřešovaných ze dna vodní nádrže Švihov. Potvrdilo se i to, že důvodem celého jednání byla opravdu nemovitost v Praze 6, kterou chtěli mladíci za každou cenu získat.  Tento případ byl i hojně mediálně sledovaný. Státní zástupkyně pak velmi kladně hodnotila práci celého týmu „VILA“.

ZAMĚSTNANEC ROKU – Zaměstnankyní roku 2020 se stala paní Milena Janouchová. V oblasti personální agendy pracuje od roku 1996. Své odborné znalosti spolu se zkušenostmi dokáže výborně aplikovat při výkonu své práce. Po celou dobu vykonává činnosti zodpovědně, je příkladem v chování, jednání a vystupování pro své kolegy. Tímto svým vystupováním a jednáním jednoznačně reprezentuje Policii České republiky. Svým aktivním přístupem k zadaným úkolům je přínosem pro kolektiv a příkladem pro nové zaměstnance personálního oddělení.

POLICISTA ROKU – Titul POLICISTA roku získává policistka kpt. Mgr. Markéta Šmidbergerová, která slouží v řadách Policie České republiky od roku 1996. Již šestnáct let je zařazena na oddělení hospodářské kriminality, které se specializuje na boj proti zvlášť závažné daňové kriminalitě. Také je zařazena do pracovního týmu „Kobra“ a pracovní skupiny „Daně“. Během posledních patnácti let vedla jako vyšetřovatelka desítky rozsáhlých trestních řízení. Řízení byla většinou vedena vazebně a v jejich rámci se povedlo zajistit desítky milionů korun z výnosů z trestné činnosti. Specializuje se zejména na případy zkrácení spotřební daně v souvislosti s nelegální výrobou tabákových výrobků. Nicméně stejně úspěšně si vede i u případů rozsáhlých řetězových podvodů u daně z přidané hodnoty. Bez nadsázky lze konstatovat, že mnoho dalších, takto kvalitních policistů bychom v rámci celé České republiky moc nenašli.

Při této slavnostní příležitosti byla vyhlášená ještě kategorie „Fair play“ – v ní bylo oceněno 24 policistů, kterým v průběhu výkonu služby nabídl přestupce, či pachatel trestného činu nějakou formu úplatku. Policisté ho ale samozřejmě neakceptovali a naopak toto jednání oznámili a dále řešili.

Sedm policistů také získalo medaili prvního stupně policejního prezidenta. Tato medaile se uděluje policistům, kteří slouží v řadách policie 30 let a déle.

CENA ŘEDITELE je jedním z projektů, kterým vedení pražské policie děkuje svým policistům a občanským zaměstnancům za jejich práci, která je dlouhodobě hodnocena na vysoké profesní i etické úrovni. Policisté i občanští zaměstnanci takové poděkování přijímají s velkou úctou. 

Všem oceněným velmi gratulujeme!!!

Připravujeme pro Vás také video medailonek z průběhu celé akce.

por. Mgr. Hana Křížová, DiS. - 14. září 2021

Odkazy do noveho okna

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

Cena ředitele 2021

Cena ředitele 2021 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem