Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Cena nejlepší praxe

Ms kraj: Moravskoslezští policisté získali všechna tři oceňovaná místa. 

 V úterý 16. listopadu 2010 byly na Policejním prezidiu ČR vyhlášeny výsledky soutěže Cena nejlepší praxe. Moravskoslezští policisté získali všechna tři oceňovaná místa, což je nepochybně triumfální úspěch, který je za pět let konání soutěže zcela ojedinělý. Moravskoslezští policisté tak navázali na úspěchy dosažené v předchozích ročnících soutěže.        
 
Cena nejlepší praxe je soutěž projektů příslušníků a zaměstnanců Policie ČR, jejímž cílem je podpora inovativního jednání, systematické identifikace a sdílení nejlepších praxí poskytovaných služeb v působnosti Policie České republiky. Autoři prvních tří projektů převzali ocenění z rukou policejního prezidenta genmjr. Mgr. Oldřicha Martinů.
 
1. MÍSTO
První místo získalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, preventivně informační skupina Ostrava, s projektem „Nedávejme jim šanci, aneb bezpečnější chování pachatele odhání“. Autorem vítězného projektu je por. Mgr. Petr Svoboda s autorským kolektivem (por. Mgr. Kateřina Šimáková, por. Martina Hudecová, por. Bc. Gabriela Holčáková a por. Ing. Tomáš Vlačiha).
 
Projekt „Nedávejme jim šanci“ je součástí projektu „Bezpečnější Ostrava“, jehož pracovní skupina se skládá ze zástupců Magistrátu města Ostravy, Policie ČR, Městské policie Ostrava, Dopravního podniku Ostrava a firmy OZO Ostrava. Tato pracovní skupina se zabývá bojem proti bagatelní trestné činnosti, zejména majetkové, která je největším ostravským problémem v oblasti bezpečnosti.
 
Podnětem pro vznik projektu byl stále se zvyšující počet případů majetkové kriminality páchané v Ostravě. Projekt dále reaguje na vysoký počet spáchaných násilných trestných činů.
 
 Autoři vytvořili DVD nosič, na kterém je umístěno pět preventivních klipů. Ty demonstrují nejrůznější případy protiprávního jednání (Vozidlo není výkladní skříň; Pozor na kapsáře; Senioři buďte opatrní; Mějte své věci pod kontrolou a Bezpečí dívek). V jednotlivých cca pětiminutových spotech lze shlédnout hraný příběh vztahující se k jednotlivým případům. Následuje výčet preventivních rad a doporučení, které směřují k jednoznačnému cíli, aby se občané nestali oběťmi popsaných protiprávních jednání.
 
DVD autoři vytvořili ve spolupráci s Lidovou konzervatoří a múzickou školou Ostrava a Českou regionální TV – Hlučínsko TV. Ve spotech hrají herci z Divadla loutek Ostrava, ale i široká veřejnost. Scénář byl napsán policisty, natočení a finální úpravy pak provedli pracovníci České regionální TV. Výrobci filmu umožnili Polici ČR neomezené šíření preventivních klipů mezi ostatní články Policie ČR, zejména pak preventivně informačním skupinám.
 
2. MÍSTO
Druhé místo získalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, preventivně informační skupina Frýdek - Místek, s projektem „Multimediální výcvik - komunikace policistů s občany a médií“. Autorem vítězného projektu je por. Bc. Ivan Žurovec s autorským kolektivem (plk. Ing. Martin Hrinko,Ph.D., mjr. Ing. Miroslav Pech a nprap. Bc. Vlastimil Starzyk).
 
Základní myšlenkou projektu je kvalitní výcvik začínajících policistů, jak jednat s občany či médii. Klíčovou úlohu ve výcviku hrají předtočené modelové situace. V tomto projektu, na rozdíl od jiných, vystupují skuteční policisté, kteří jsou zvyklí pohybovat se před kamerou. Hlavními aktéry jsou policejní tiskoví mluvčí, které přítomnost kamery nestresuje a jsou schopni se vhodně stylizovat.
 
Projekt si klade za cíl výcvik policejních „nováčků“ v základních modelových situacích, se kterými se mohou v praxi setkat. Poskytuje jim návod, jak bez zbytečných obav kompetentně jednat s občany či médii.
 
Autoři natočili celkem 19 nejběžnějších modelových situací, ve kterých se mohou policisté ocitnout. Jedná se například o situace při poskytování informací médiím na místě dopravní nehody nebo o komunikaci s občany při služebních úkonech.
 
3. MÍSTO
Třetí místo získalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, školní policejní středisko Frýdek - Místek, s projektem „Profesní vzdělávání policistů v rámci spolupráce v příhraničních oblastech s Polskou a Slovenskou republikou“. Autorem vítězného projektu je mjr. Ing. Michal Kadubec s autorským kolektivem (kpt. Mgr. Kamil Jaroš, kpt. Mgr. Bc. Leo Kohot a kpt. Bc. Martin Cymorek).
 
 Tento projekt začalo připravovat tehdejší Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje s policejní školou v polských Katowicích na přelomu let 2006 – 2007, jako reakci na připravovaný vstup obou republik do Schengenského prostoru.
 
 Na obou stranách hranice, tj. v katowické policejní škole a ve školním policejním středisku Frýdek-Místek, vznikly pracovní týmy, které započaly s vzděláváním příslušníků smíšených hlídek.  
 
Na jednotlivá školení byly připraveny oboustranné tématické prezentace, obsahující základní informace o policii, vybrané právní normy, zákonná ustanovení, oprávnění, postupy a další důležité informace. Školení je koncipováno jako dvoudenní, v délce 16 výcvikových hodin, a je zakončeno předáním osvědčení. Zatím jsou zpracovány a používány prezentace, zvlášť pro pořádkovou a dopravní policii, a zvlášť pro službu kriminální policie a vyšetřování. Připravuje se nadstavbové praktické školení z oblasti taktiky služebních zákroků, které bude volně navazovat na již provedená teoretická školení.
 
 
Na závěr vyhlášení výsledků Ceny nejlepší praxe 2010 předaly oceněné kolektivy předsedovi Nadace policistů a hasičů šek na 3 tisíce korun.
                                                                        
Fotogalerie ZDE
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
18. 11. 2010
 
 
 
 
 
                                                                                                                     
 
 
 
 
                                              
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem