Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kriminalistická dokumentace

Analýza dat (kriminalistická audioexpertiza, videoexpertiza, počítačová expertiza, fotografická expertiza) a kriminalistická dokumentace 

Audioexpertiza se zabývá zejména identifikací osob podle hlasu, identifikací prostředí podle zvuků, které se v záznamu objevují a zkoumáním záznamových zařízení.

Vnitřně se dělí na dvě základní oblasti:

Zkoumání mluvených projevů, zde je cílem určit skupinovou příslušnost mluvčího, tj. typovat jeho věk, vzdělání, povolání, pohlaví nebo místní, popř. sociální příslušnost, a poté na základě vyhodnocení těchto vlastností provést individuální identifikaci mluvčího.

Zkoumání vlastností záznamu je další oblastí audioexpertizy, kdy je věnována pozornost jeho vzniku. Zde se zkoumání zaměřuje například na určení místa, kde probíhal zaznamenaný mluvený projev, popř. na zdroj či původ tzv. doprovodných či jiných zvuků. Výsledkem zkoumání záznamu a jeho nosiče, může být i určení magnetofonu použitého k pořízení záznamu, případně identifikace konkrétního přístroje.

Audio expertiza telefonního hlasu Audio expertiza telefonního hlasu

Počátky audioexpertizních zkoumání v Kriminalistickém ústavu Praha lze datovat od roku 1975, kdy Ing. Jan Málek položil základy samostatnému pracovišti, definoval metody a specifikoval techniku vhodnou pro provádění tohoto druhu expertizního zkoumání. Rozvojem techniky se v současné době přechází od zkoumání analogových materiálů na zpracování digitálních záznamů. Audioexpertiza se stala uznávaným důkazním prostředkem a výraznou měrou se podílí na odhalování anonymních telefonických vyděračů. Například Kyanidový vyděrač který hrozil otrávením potravin byl usvědčen na základě shody jeho hlasu s hlasem v anonymních telefonátech. Audioexpertiza se také podílela na identifikaci mluvčích v telefonátech organizovaných skupin specializujících se například na převádění nelegálních přistěhovalců, distribuci drog apod.

vytisknout  e-mailem