Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Celorepublikové dopravní akce s organizací TISPOL - vyhodnocení

KRAJ - Při rozsáhlé dopravní akci středočeští policisté zkontrolovali necelých šest tisíc vozidel. 

Policisté ze Středočeského kraje se zapojili do celorepublikové dopravní akce s organizací TISPOL, která probíhala v minulém týdnu, a to ve dnech od pondělí 7. prosince až do posledního víkendového dne 13. prosince 2015. Celá dopravně bezpečnostní akce byla tentokrát zaměřena především na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči dopravních prostředků před jízdou a i v průběhu jízdy.

Při kontrolní činnosti v rámci dopravního opatření policisté kontrolovali nejen dodržování předpisů týkajících se bezpečnosti v silničním provozu, ale také pátrání po osobách a kontroly po odcizených vozidlech a věcech.

Hlavním úkolem dopravní akce bylo především snížit počet dopravních nehod a přestupků v silničním provozu a dále vymýtit u řidičů alkohol a drogy před usednutím za volant. Všichni řidiči by si měli uvědomit, že návykovými látkami a riskantní jízdou ohrožují nejen své zdraví, ale především životy a zdraví ostatních účastníků silničního provozu.

Dopravní akce s organizací  TISPOL uskutečněné po celém území České republiky, se za Středočeský kraj zúčastnili policisté ze všech dálničních oddělení a policisté z územních odborů a také policisté z dopravního oddělení silničního dohledu. Do dopravního opatření bylo celkem nasazeno šest setdevadesát tři policistů, kteří při výkonu služby dohlíželi i na plynulost a bezpečnost silničního provozu  na pozemních komunikacích.

Středočeští policisté při dopravní akci minulého týdně zkontrolovali celkem 5 869 motorových vozidel. Při provádění kontrolní činnosti bylo zjištěno celkem 1 036 přestupků, z nichž 961 bylo vyřešeno uložením blokové pokuty na místě v celkové výši 277 700,-Kč a dále 75 přestupků bylo oznámeno správním orgánům. Za volant usedlo celkem 36 řidičů pod vlivem alkoholu a 12 pod vlivem drog. Policisté za toto protiprávní jednání zadrželi celkem 31 řidičských průkazů.  

 

Nejčastější dopravní přestupky:

- nedodržení rychlosti                                                   41

- požití alkoholických nápojů- přestupek                      29

- požití alkoholických nápojů – trestný čin                      7

- požití návykových látek                                              12

- nepoužití bezpečnostních pásů                               164

- nevyhovující technický stav vozidla                        187

- vozidla bez dálniční známky                                      23  

- dopravní přestupky na železničních přejezdech       13

- přestupky chodců                                                        3

- přestupky cyklistů                                                        4

- porušení zákona č. 111/1994 Sb.                               12

- nedodržení bezpečnostních přestávek                        4

- překročení hmotnosti vozidla                                        3

- nepředložení dokladu o pojištění                                  5    

Dále bylo při dopravním opatření zjištěno čtrnáct pachatelů trestné činnosti a dvě osoby v pátrání. Celkem byla v pěti případech udělena kauce dle zákona č. 111/1994 Sb. v hodnotě 235 000,-Kč.

V rámci dopravně bezpečnostní akce s organizací TISPOL byly policejní hlídky rozmístěny na vytipovaných pevných stanovištích všech okresů Středočeského kraje, kde vykonávaly kontrolní činnost. Dopravního opatření se samozřejmě zúčastnily i pohyblivé motorizované policejní hlídky, které  monitorovaly silniční provoz. Celá dopravní akce byla rozdělena do časových intervalů v denních i nočních  hodinách.  K zintenzivnění kontrolní činnosti policisté samozřejmě využili speciální služební vozidla značek Škoda Superb  a VW Passat, a to nejen na dálnicích a rychlostních komunikacích.

Dopravní akce obdobného typu budou na území Středočeského kraje s organizací TISPOL nadále pokračovat. V následujících týdnech budou probíhat i další dopravně bezpečnostní opatření, která budou uskutečněna individuálně územními dopravními inspektoráty nebo ve spolupráci s policisty krajského ředitelství.

 

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

15. prosince 2015

 

 

vytisknout  e-mailem