Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Celorepublikové dopravně bezpečnostní akce typu Roadpol

KRAJ - O prodlouženém víkendu proběhlo v kraji hned několik dopravně bezpečnostních akcí. 

Speciální celorepubliková kontrola na rychlost započala již v pátek 28. dubna. Ta byla primárně zaměřena na dodržování stanovené nejvyšší dovolené rychlosti, ať již v obcích nebo mimo ně, na silnicích I. tříd, hlavních silničních tazích, ale také na dopravně významných komunikacích II. tříd. Policisté se v rámci ní soustředili také na pátrání po osobách, odcizených motorových vozidlech a věcech. Během páteční dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali více jak 140 vozidel, přičemž odhalili 123 přestupků. Na místě vyřídili 118 z nich s uložením pokut ve výši téměř 70 tisíc korun. A právě rychlost, která byla stěžejním faktorem kontrol celorepublikové akce, porušilo 89 řidičů. 3 případy byly oznámeny správnímu orgánu a 86 z nich policisté vyřešili blokovou pokutou v celkové výši 52 tisíc korun. Policistům neunikl ani zhoršený technický stav u sedmi provozovaných vozidel nebo dvanáctka řidičů, která při jízdě nebyla připoutána bezpečnostním pásem.

Obdobné akce ve formátu celorepublikové dopravně bezpečnostní akce Roadpol budou probíhat i v následujících měsících.

Již v neděli 30. dubna se dopravní policisté opět vrátili, tentokráte s plánovanou dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu alkoholu a jiných návykových látek u řidičů motorových vozidel. Akce byla vhodným způsobem naplánována na oslavu dne pálení čarodějnic z důvodu předpokládaného výskytu vyššího počtu řidičů ovlivněných právě alkoholem nebo drogami. V průběhu akce policisté zkontrolovali 453 vozidel a zjistili 38 přestupků. Drtivou většinu z nich, 31, vyřídili na místě blokovými pokutami v celkové výši 18 tisíc korun. A právě v přestupkové rovině požila alkohol trojice řidičů a dva další překonali hranici alkoholu v krvi posuzovanou jako trestný čin. Dopravních přestupků se dopustili také cyklisté. Tři z nich se budou ze svých jednání zpovídat u správního orgánu.

V průběhu této dopravně bezpečnostní akce tedy policisté odhalili pět řidičů pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog a zadrželi čtyři řidičská oprávnění. Odhalili také dvě osoby, po kterých bylo vyhlášeno pátrání jako po hledaných osobách. Nejvyšším podílem alkoholu v krvi se „blýskl“ řidič z Českolipska, který při kontrole nadýchal více jak 1,6 promile. Na Liberecku pak porušili zákon dva cyklisté. Jeden nadýchal téměř promile a druhý řídil bicykl pod vlivem omamných a psychotropních látek.

Opět nezbývá než popřát svědomitým řidičům mnoho šťastně a bezpečně ujetých kilometrů a hříšníkům nerespektujícím pravidla v silničním provozu opakovat, že svým nepochopitelným chováním mohou způsobit nenávratné škody.

Jezděte opatrně, buďte ostražití a uvědomělí a vězte, alkohol ani drogy za volant nepatří!

3. května 2023
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem