Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Celorepubliková akce Doprovod

Výsledky celorepublikové akce s názvem "Doprovod"  

     Dne 3. března 2009 proběhla na celém území ČR kontrolně-bezpečnostní jednodenní akce cizinecké policie s názvem „Doprovod“. Oproti jiným akcím tohoto typu měla ta včerejší převážně informativní charakter. Policisté přímo v terénu zjišťovali, zda a do jaké míry mají cizinci povědomí o institutu dobrovolných návratů.
 
     Policisté se stejně jako u předchozích kontrolních akcí zaměřili na místa s největším výskytem cizinců, tj. na stanice metra, nádraží, ubytovny a stavby, ale také noční podniky a herny. Do akce se zapojilo 555 policistů služby cizinecké policie, byla zahájena v 5.00 hodin a ukončena ve 23.00 hodin.
 
     Policisté během akce zkontrolovali celkem 4 300 osob, zjistili 274 přestupků proti zákonu o pobytu cizinců na území ČR, za které uložili blokové pokuty v celkové hodnotě 189 400,- Kč. Ve 12 případech bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění, dále byly odhaleny 3 osoby, které se dopustily trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a bylo zajištěno 9 osob v celostátním pátrání. Během akce byla také  zajištěna a následně předána příslušným úřadům mladistvá osoba, občanka ČR, která utekla ze společné vycházky z ústavu pro mladistvé, kde jí soud nařídil ústavní výchovu.
   
 
     Cílem celé akce bylo předat potřebné informace o možnosti a podmínkách dobrovolného návratu cizincům, kteří se obávají ztráty zaměstnání v důsledku hospodářské krize. Poznatky získané včerejší akcí potvrdili, že cizinci mají o projekt zájem a uvítali další informace o tom, jak se do projektu zapojit. V Plzni této možnosti prakticky na místě využilo 13 osob mongolské národnosti a dva vietnamci. Do dnešního dne využilo možnosti dobrovolného návratu 581 cizinců a každý den se na inspektoráty cizinecké policie dostavují další zájemci.   
  
                                                                                                                                                                     mjr. Mgr. Kateřina Rendlová
                                                                                                                                                                              tisková mluvčí     

vytisknout  e-mailem