Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Čekali malíře, ne podvodníky

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Trojice podvodníků obrala důchodce o tisíce. 

 

V domě starších manželů v Nivnici zazvonil v jedenáct hodin v pondělí 20. srpna někdo na domovní zvonek. Sedmdesátnice šla otevřít dveře, za kterými byli jí neznámí lidé. S manželem očekávali příchod malíře, kterého jim měl jejich syn domluvit, a tak se zeptala: „Vy jste ti malíři?“ Cizí muž se ženou přikývli a paní domácí je pozvala dovnitř. S manželem se cizí muž začal domlouvat na tom, které místnosti se budou malovat a jak. Poté si neznámý muž řekl o zálohu na materiál 4 200 korun. Starý pán šel do skříňky pro peníze. Vybral požadovanou sumu a v tom se v místnosti objevila ona cizí žena, která jej požádala o sklenici vody. Muž jí podal sklenici a řekl, ať si vodu napustí. Pak už šel předat zálohu a o ženu se nijak nestaral. Ta v okamžiku, kdy ji nikdo nehlídal, ukradla z odložené peněženky 20 000 korun. Chvilku nato neznámý muž se ženou z domu spěšně odešli. Jakmile domácí zavřeli dveře, tak zjistili, že důchod uložený v peněžence je pryč, že byli okradeni a podvedeni o celkem 24 200 korun. Celou událost oznámili uherskobrodským policistům, kterým popsali, že muž byl ve věku okolo třiceti let, asi 180 cm vysoký, střední postavy, bílé pleti, světlých vlasů a v uchu měl náušnici. Oblečený byl do kárované košile a světlých kraťasů. Žena měla okolo padesáti let, vysoká okolo 165 cm, velmi hubené postavy, bílé pleti, propadlého obličeje s vráskami. Na sobě měla bílé kalhoty a bílou halenku. Dvojice měla nasednout do staršího tmavě červeného osobního auta, které měl řídit třetí muž zavalitější postavy. Za spáchání takovéto krádeže ukládá zákon až dvouletý trest vězení.

Je velmi pravděpodobné, že tato trojice podvodníků a zlodějů si ukradené peníze přidala k penězům, které „vydělala“ o hodinu předtím ve Vlčnově. Na políčku uviděli starou ženu při práci. Oslovili ji s nabídkou nabroušení nožů a nůžek. Osmdesátnice přikývla, že vše by opravdu potřebovalo nabrousit, a zavedla trojici domů. Našla dvoje nůžky, dva nože a jeden srp. Cizí muž si přinesl brusku a vše postupně nabrousil. Jeden z trojice si chtěl v horku namočit košili, což mu žena dovolila, ale šla důsledně s ním do domu jej kontrolovat. Po nabroušení začal brusič měřit délku ostří a ženě řekl, že to vše dohromady dělá 6 200 korun! Žena se sice podivila nad tak vysokou cenou, ale požadované peníze jim do poslední koruny dobrovolně vydala. Trojice poděkovala a odjela. Až po chvilce si žena uvědomila, že to, co zaplatila za nabroušení, by stačilo na nákup celé sady nových nožů, nůžek a zbylo by i na srp.

Pokud by měl někdo poznatky k popsaným pachatelům nebo k jejich dalšímu působení v regionu, ať se s těmito informacemi přihlásí na lince 158.

nuzky a nuz z Vlcnovanuzky a nuz z Vlcnova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. srpen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem