Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bývalé vedení ERÚ nepochybilo

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) po několikaměsíčním prověřování odložili trestní oznámení předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na bývalé vedení ERÚ.  

Trestním oznámením se náš útvar začal zabývat v květnu 2013. Jeho podstatou mj. bylo, že bývalé vedení ERÚ na konci roku 2008 a během let 2009 a 2010 adekvátně nereagovalo na počáteční signály a následné potvrzení hrozícího boomu výstavby fotovoltaických elektráren v ČR a tím neúměrně stoupající náklady státu a konečných spotřebitelů na výkupní ceny elektrické energie vyrobené z těchto zdrojů a dále, že nesprávně stanovilo dobu životnosti fotovoltaických zařízení (z 15 na 20 let). Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.
 
Provedeným šetřením policisté ÚOKFK SKPV došli k závěru, že v dané věci nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, nebylo zjištěno, že by bývalé vedení ERÚ nepostupovalo v souladu s právním řádem ČR, a proto bylo vydáno usnesení o odložení věci. Dozor nad prověřováním v této věci vykonává Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
4. října 2013
 

vytisknout  e-mailem