Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

„Bylo otevřeno, tak jsem vešel!“

ZLÍN: Nepřítel majitelů domů je ve vazbě! 

Celkem čtrnáct krádeží má na svědomí pětatřicetiletý muž ze Zlína. Ke všem skutkům se přiznal. Skončil ve vazební věznici v Olomouci. Přitom teprve začátkem února ho propustili z vězení, ve kterém byl za majetkovou trestnou činnost. Ihned po propuštění začal znovu krást. Hotovost potřeboval zejména ke hraní na automatech.
„Když jsem šel po Lesní čtvrti, tak jsem v jednom z rodinných domů uviděl otevřené dveře do domu, který nebyl oplocený. Šel jsem se podívat blíž a nikdo tam nebyl. Nahlédl jsem dovnitř a v domě jsem uviděl kabelku a mobil na stole. Z kabelky jsem vzal peněženku a ze stolu mobil a šel jsem pryč,“ popsal svůj proces krádeží samotný zloděj. Kradl věci na místech, kde na ně narazil: v neuzamčených rodinných domech, v kancelářích i obchodech.
„Někdy na začátku března jsem šel kolem domu a uviděl jsem, že pán za sebou neuzamkl dveře, kterými jsem poté vešel do domu, kde jsem z předsíně odcizil dvě peněženky a mobil. Další den navečer jsem šel kolem domu v Prštném, do kterého jsem vešel z boku. Dveře byly i v tomto případě otevřené. Z předsíně jsem vzal boty, ve kterých jsem pak chodil. Taky jsem si odnesl klíče. Asi po dvou dnech v noci jsem šel k tomu domu znovu. Dveře sice byly zamčené, ale už jsem měl klíče. Odemknul jsem a ukradl jsem kabelku. Myslím, že když jsem byl v domě, tak všichni spali, bylo to kolem desáté hodiny večer,“ zmiňuje zloděj.
Policisté ho nedávno dopadli v jedné z místních firem v centru města. Muž tam v noci nejdříve prošel kanceláře, ukradl mobily a peníze, a když uslyšel, že někdo vešel dovnitř, schoval se na záchodě. Do budovy tehdy přišli dva zaměstnanci firmy, kteří viděli neznámého podezřelého muže na průmyslových kamerách. Ihned informovali Policii ČR a hlídka pohotovostního a eskortního oddělení zloděje zadržela.
Jak vyplynulo z výslechů, tomuto recidivistovi bylo jedno, kde krade. Potřeboval jakoukoliv finanční hotovost nebo cokoliv, co by šlo zpeněžit. Nechodil do vytipovaných domácností, stačilo mu náhodně projít po místních čtvrtích nebo vejít do firemního areálu či jazykové školy.
Proto doporučujeme, aby si lidé domácnosti zamykali, i když jsou na zahrádce nebo někde poblíž.Jde o jednu z nejdůležitějších zásad, jak případnému pachateli co nejvíce znesnadnit jeho záměr vykrást váš byt, dům či firmu.
 

31. března 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem