Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

"Bylo jich osm"

Praha 16. září 2008 – Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi a obvinili z rozsáhlé násilné a majetkové trestné činnosti osmi člennou skupinu působící několik let na celém území České republiky. Nyní jim hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody. 

 
Kvalitní operativní činnost a mnohaměsíční mravenčí práce přinesly své ovoce. Detektivům ÚOOZ se ve spolupráci s jihočeskými a západočeskými kriminalisty podařilo odhalit, vyšetřit a zadokumentovat rozsáhlou trestnou činnost organizované skupiny mužů ve věku od 28 do 43 let, která podle obvinění od roku 2004 páchala trestnou činnost násilného a majetkové charakteru po celém území České republiky. Tato skupina je mimo jiné obviněna z patnácti loupežných přepadení a devatenácti krádeží vloupáním. Ve výčtu obvinění nechybí ani vydírání a omezování osobní svobody. Celková vyčíslená škoda, kterou měli obvinění svou trestnou činností způsobit, přesahuje částku 34 miliónů korun.
Skupina obviněných se z počátku zaměřovala výhradně na natipované objekty či bohaté fyzické a právnické osoby. Mimo jiné je podezřelá z loupežného přepadení firmy GECO TABÁK ve Středočeském kraji z roku 2004 se škodou téměř 6 miliónů korun. Později si již objekty zájmu vybírala tato skupina zcela náhodně.
Obvinění měli velmi propracovanou taktiku, kterou se snažili na nejnižší míru eliminovat možnost prozrazení. Mezi sebou komunikovali přes vysílačky, používali kradená vozidla či vozidla z půjčoven. Vozidlo použité při trestné činnosti následně zapálili, aby tak zničili případné stopy. Stejným způsobem se zbavovali i oblečení a obuvi, které při „akci“ použili. V několika případech při loupežném přepadení vyměnili běžné maskování kuklami za latexové obličejové masky, které rovněž po akci zlikvidovali. Vybaveni byli převážně nelegálně drženými krátkými střelnými zbraněmi s odstraněnými registračními čísly.
V průběhu vyšetřování bylo vyslechnuto přes devadesát svědků a poškozených. Zadokumentováno bylo celkem 36 skutků, které měla podle obvinění od roku 2004 skupina spáchat.
Detektivové ÚOOZ se případu pod krycím názvem „KASAŘ“ detailně věnovali již od roku 2006. Část skupiny byla zadržena v lednu roku 2007 přímo při pokusu o další loupežné přepadení, jehož obětí se měl stát podnikatel v Jihočeském kraji. Zbytek skupiny byl v říjnu téhož roku zadržen na různých místech ČR.
Všichni obvinění jsou stíháni vazebně. Detektivové ÚOOZ dokončili svou práci a případ předali Krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem s návrhem na vypracování obžaloby.

vytisknout  e-mailem