Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Byli ve správnou chvíli na správném místě

KROMĚŘÍŽSKO: Kolegové z Prostějova poskytli první pomoc zraněnému řidiči. 

Ve čtvrtek 29. září krátce před půl jedenáctou v noci prováděli policisté Oddělení hlídkové služby Prostějov eskortu zajištěné osoby, svěřence z Výchovného ústavu Střílky. Když byli za Morkovicemi, uviděli v pravotočivé zatáčce vozidlo Ford Tranzit, které leželo na pravém boku napříč cesty. Hlídka zajistila převáženou osobu, aby nemohla z vozidla utéct a okamžitě spěchala k dodávce. Kabina byla zdeformovaná, policisté se nemohli k zakrvácenému řidiči ani z jedné strany dostat. Ten vůbec nereagoval na oslovení. Z vozidla stoupal hustý kouř, pod ním byly provozní kapaliny, proto se hlídka rozhodla rozbít čelní sklo. Vypli motor a zkontrolovali životní funkce muže, nedýchal, nemohli nahmatat pulz. Policisté jej pomocí Rautekova manévru s fixací krční páteře vyprostili z vozidla ven. Přenesli jej do bezpečného prostoru a začali poskytovat první pomoc. Zprůchodnili dýchací cesty a zraněný zalapal po dechu. Ještě zkontrolovali, jestli jel muž opravdu sám, což se potvrdilo. Žádná další osoba tam nebyla. Zraněného pořádně prohlédli, zda nemá masivní krvácení, uložili jej do stabilizované polohy, poskytli mu tepelný komfort pomocí izotermické folie a kontrolovali základní životní funkce až do příjezdu záchranné služby. Záchranáři si zraněného převzali a kroměřížští dopravní policisté začali vyšetřovat dopravní nehodu.

Kolegové z Prostějova se vrátili ke služebnímu vozu, zkontrolovali zajištěnou osobu, která byla v pořádku. Dokonce si od svěřence vysloužili pochvalu, že jsou hrdinové. Záchranu lidského života měl tento mladík v přímém přenosu.

K samotné nehodě došlo tak, že řidič dodávky nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám a dalším okolnostem, najel na krajnici do travnatého příkopu, kde se otřel o dva listnaté stromy a následně se s vozidlem přetočil přes střechu a skončil na pravém boku.

Dopravní policisté nehodu i nadále šetří.

Kolegům patří obrovské poděkování. Svým činem naplnili heslo pomáhat a chránit.

4. října 2022, nprap. Ing. Barbora Balášová

vytisknout  e-mailem