Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Byla to BOMBA

Praha 19. října 2010 – ÚOOZ odhalil mezinárodní síť obchodníků se zbraněmi. Čtyři osoby skončily ve vazbě. Množství a charakter zajištěných věcí překvapil i samotné detektivy. 

     Případem se detektivové ÚOOZ začali zabývat v lednu letošního roku. V rámci své operativní činnosti získali totiž informace, že na Olomoucku by měla operovat skupina osob nabízející k prodeji větší množství zbraní a střeliva. V nabídce neměly chybět ani zbraně s tzv. hromadným účinkem. Případ dostal krycí název „MAZÁK“.
 
Tlumič na samopal? Zeptejte se příští týden
     Brzy se ukázalo, že nabízený sortiment je ještě mnohem rozmanitější. Podle detektivů měla skupina minimálně od konce roku 2009 nabízet na černém trhu k prodeji nejen pistole a samopaly, ale také tlumiče, granáty a dokonce trhavinu (TRITOL). Bylo zřejmé, že se bude jednat o organizovanou skupinu s jasně danými úkoly.
     Hlavou skupiny byl podle detektivů devětadvacetiletý muž z Prahy. Právě on měl společně s dalším komplicem z Olomoucka obstarávat převážně na Slovensku zbraně a trhaviny a tyto následně převážet do České republiky. Na našem území pak byly některé z těchto zbraní dále upravovány, případně k nim byly vyráběny tlumiče hluku výstřelu. Dalšími osobami pak byly tyto zbraně nabízeny a distribuovány do kriminálního prostředí.
 
Část zbraní pocházela z bývalé výzbroje policie a armády
     Část takto získaných zbraní, především samopalů vzor 58 a vzor 61 (Škorpion), byla původně v držení ozbrojených složek České republiky, kdy následně byly tyto zbraně prodány tuzemským firmám zabývajícím se obchodem se zbraněmi a jejich znehodnocováním. Ty je pak dále prodávaly firmám se stejným předmětem podnikání ve Slovenské republice. Některé z těchto zbraní byly na Slovensku označeny jako znehodnocené, ale ve skutečnosti se tak nestalo. Tyto zbraně byly i na Slovensku prodávány na černý trh a do kriminálně závadového prostředí. Část zajištěných znehodnocených zbraní byla skupinou obviněných opětovně uvedena do provozuschopného stavu.
 
Co kdo chcete, všechno máme
     K samotné realizaci případu přistoupili detektivové ÚOOZ 30. září 2010. Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor bylo mimo jiné zajištěno několik desítek samopalů a krátkých střelných zbraní, útočná puška, několik střílejících tužek, nástražné výbušné systémy upravené do podoby ručních svítilen, brokovnice s upilovanou hlavní, tlumiče hluku výstřelů pro pistole i samopaly, ruční granáty, tisíce kusů munice a výstrojní součástky Policie ČR. Ze zajištěných věcí by se tak s trochou nadsázky dala vybavit malá soukromá armáda.
     A ceny? Flexibilní. Například samopal se dal pořídit v rozmezí od 25 do 35 tisíc korun, za tlumič byste museli připlatit dalších zhruba 8 tisíc korun.
 
Když má rozum dovolenou
     S úschovou zbraní a střeliva si obvinění příliš těžkou hlavu nedělali. Detektivové ÚOOZ se za své praxe již setkali s kdečím a viděli ledasco, ale to, co je čekalo při jedné z domovních prohlídek, vyrazilo dech i těm nejotrlejším. Dva samopaly s plnými zásobníky nalezli detektivové pod postelí v dětském pokoji nezletilého syna jednoho z obviněných.
 
Pod krycím názvem „TELUM“ se zatýkalo se i na Slovensku*)
     Úspešná súčinnosť slovenskej a českej polície odhalila nelegálnych priekupníkov so zakázanými zbraňami. Posledný septembrový deň tohto roku prebehla na území Slovenskej republiky akcie pod krycím názvom „Telum“. Polícii sa podarilo zadržať podozrivé osoby, tiež zaistiť nebezpečný arzenál nedovolených zbraní.
     Slovenská polícia operatívno-pátracou činnosťou odhalila podozrenie z nelegálne obchodovanie so zbraňami. Ďalším dokumentovaním policajti v spolupráci s Útvarom pro odhalování organizovaného zločinu policie České republiky zistili, že podozrivé osoby majú prepojenie na zahraničie. Vyšetrovanie medzinárodnej trestnej činnosti polície rozbehli paralelne v oboch krajinách.
     Posledný septembrový deň tohto roku policajti zadržali dve osoby v Trnovci nad Váhom. Nakupovali znehodnotené zbrane, ktoré obidvaja prerábali. V týchto dňoch vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obvinilotca so synom z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
     Z legálne dostupnej zbrane vyrobili zakázanú zbraň. Bez oprávnenia a povolenia od príslušných správnych orgánov zhromažďovali strelné a hromadne účinné zbrane. Menili a odstraňovali výrobné identifikačné čísla zbraní. Vyrábali k nim zakázané doplnky a zabezpečovali strelivo. So zbraňami potom obchodovali aj na území Českej republiky.
     Policajti Úradu boja proti organizovanej kriminality spoločne s expertmi z Kriminalisticko-expertízneho ústavu a psovodmi vykonali štyri domové prehliadky a šesť prehliadok iných priestorov. Policajti prichytili obvinených v sklade priamo pri čine, opracovávali hlavne do krátkej guľovej zbrane.
     V sklade v Trnovci nad Váhom (Nitriansky kraj) polícia zaistila asi 11.000 nábojov, 28 pištolí a revolverov rôznych značiek a kalibrov, 3 samopaly, 70 hlavní do krátkych a dlhých zbraní, 7 tlmičov hluku, rôzne palníky, trecie zapaľovače, rozbušky, 6 granátov a nástroje na razenie čísel a značiek na zbrane, náhradné diely do zbraní.
 
Na Slovenku přísnější tresty
     Detektivové ÚOOZ obvinili celkem 4 osoby (od 26 do 39 let) z nedovoleného ozbrojování, kterého se dopustily jako členové organizované skupiny, za což jim v případě prokázání viny hrozí až osmileté tresty odnětí svobody.
     Vyšetřovatel ÚBOK obvinil dvě osoby (27 a 47 let) z nedovoleného ozbrojování a obchodování se zbraněmi, za což jim ve Slovenské republice hrozí v případě prokázání viny tresty o dva roky vyšší, tedy až deset let odnětí svobody.
     Na obou stranách hranice jsou obvinění stíháni vazebně.
 
 
_______________________________________________________
*) Informace do tiskové zprávy za Slovenskou republiku zpracovala:
 
npor. Mgr. Andrea Dobiášová
hovorkyňa
Prezídia Policajného zboru
Slovenskej republiky
tel.č.: +421 905 807 787
         09610 50076
fax:   09610 59127

vytisknout  e-mailem