Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Byl opilý a ještě nebyl téměř vidět!

VYŠKOVSKO: Chodci by neměli zapomínat na své zviditelnění v silničním provozu. 

Včera po devatenácté hodině ztížil cestu několika řidičům chodec, který se pohyboval mezi Manerovem a Bohdalicemi. Neměl na sobě totiž nic, co by ho zviditelňovalo v silničním provozu a navíc byl opilý. Bučovičtí policisté mu naměřili 2,14 promile. Sedmašedesátiletý muž skončil na záchytce. Zároveň je podezřelý z dopravního přestupku, protože mimo obec za snížené viditelnosti neměl na sobě žádný reflexní prvek. Osobu takto se pohybující může snadno řidič přehlédnout a nemusí stihnout včas zareagovat.

Především dopravní policisté se v průběhu tohoto týdne zaměřili více na chodce i cyklisty. Protože i nemotorizovaní účastníci silničního provozu mají své povinnosti. Stejně jako řidiči musí např. respektovat světelné signály a dodržovat další pravidla silničního provozu. Zákon řeší také situace, kdy je snížená viditelnost  a to nejen u cyklistů, ale již i u chodců. Zákon stanovuje, že: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích."

Chodci tedy musí pamatovat na své zviditelnění s využitím reflexních prvků nejen za tmy, ale i za soumraku, svítání, při mlze či hustém dešti. Chodci by si také měli uvědomit, že patří k nejzranitelnější skupině účastníků silničního provozu a neměli by zapomínat na pravidlo být vidět. Z hlediska bezpečnosti doporučujeme nosit reflexní prvky i v obci. Za snížené viditelnosti řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla. Proto je dobré umístit si např. reflexní pásku nad kotník a na ruku na straně přivrácené ke středu vozovky.

Vyškovští policisté šetřili v loňském roce 15 nehod s účastí chodců, z toho 6 nehod zavinili chodci. Dva střety vozidla s chodcem bohužel skončily smrtí chodce.

por. Mgr. Alice Musilová, 28. února 2019

vytisknout  e-mailem