Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Buďte opatrní na své věci!

LOUNY – V nestřeženém okamžiku ukradl ženě kabelku. 

V úterý, krátce před polednem, vyjížděli policisté do jedné prodejny obuvi v Lounech, kde byla okradena starší žena. Když si zkoušela boty, na moment nechala svoji kabelku odloženou bez dozoru a právě toho zloděj využil a kabelku s věcmi jí sebral. Kromě peněženky s finanční hotovostí, doklady a platebními kartami měla poškozená v kabelce i mobilní telefon, brýle a další věci. Způsobenou škodu vyčíslila na 23 650 Kč. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a po pachateli pátrají.

Stanete-li se obětí kapesního zloděje:

  • V případě odcizení financí, platební karty, dokladů, mobilního telefonu se neprodleně obraťte na Policii ČR.
  • V případě odcizení platební karty kontaktujte neprodleně svoji banku a platební kartu zablokujte.
  • V případě odcizení mobilního telefonu kontaktujte svého operátora a zablokujte SIM kartu.
  • Upamatujte si co nejpřesněji, kde ke krádeži došlo, popř. popis pachatele či pachatelů.

Všeobecná doporučení: 

  • v prostředcích MHD, na ulicích a v místech většího výskytu lidí věnujte zvýšenou pozornost svým taškám, kabelkám a zavazadlům, 
  • nenoste u sebe velkou finanční hotovost, 
  • peněženku a doklady noste pokud možno odděleně, 
  • pokud u sebe nosíte bezpečnostní kód k platební kartě, noste jej odděleně od karty, 
  • pokud vám byla platební karta odcizena, ihned zablokujte účet, 
  • nenoste doklady a peníze v bočních kapsách batohů, tašek ani ošacení, 
  • mobilní telefon ukládejte v upevněném pouzdře na místo, o němž máte největší přehled nebo do vnitřních kapes oděvů, 
  • v obchodě neukládejte tašky, batohy a jiná příruční zavazadla do nákupních vozíků.

Dopravní nehody s lesní zvěří

V úterý policisté vyjížděli ke dvěma nehodám, jejichž příčinou byl střet se zvěří. Kolem 14. hodiny se na silnici I/6 odehrála dopravní nehoda osobního automobilu zn. Škoda Rapid a divokého prasete. Řidička jedoucí v táhlém stoupání u obce Bílenec ve směru od Karlových Varů již nestačila zareagovat na divočáka, který jí náhle vběhl do jízdní dráhy. Při střetu jí poškodil pravou část vozidla. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Divočák byl při nehodě zřejmě poraněn, ale z místa utekl. Dechová zkouška u řidičky byla negativní.

Kolem 17, 30 hodin se další nehoda s lesní zvěří odehrála na komunikaci II. třídy č. 225 u obce Drahomyšl. Řidič osobního vozidla zn. Škoda Octavia jedoucí ve směru Žatec – Louny srazil srnu, která mu náhle vběhla z pravé strany do jízdní dráhy. Ani při této nehodě nebyly zraněny žádné osoby, zraněné zvíře i v tomto případě z místa uteklo. Dechová zkouška neprokázala u řidiče požití alkoholu. Obě nehody jsou v šetření dopravní policie.

Pozor na střety se zvěří!

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce. U vysoké zvěře bychom měli být  pozorní zejména v období páření, tedy v říjnu až v prosinci.

Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví. Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté.  

nprap. Jaromíra Střelcová
Louny, 30. prosince 2015

 

 

 

vytisknout  e-mailem