Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Buďme stále ještě opatrní!

HRADECKO - Jde o zdraví nás všech. 

Asfaltová okružní cesta v hradeckých městských lesích se v těchto krásných slunečních dnech přeměnila na "Václavák". Jsou zde stovky lidí, jak chodci, bruslaři tak i cyklisté. Policejní hlídky, které do této oblasti zamířily na kontrolu, zjistily, že spousta návštěvníků neměla na obličeji roušky.  Od 7.4. platí sice nové mimořádné opatření o omezení volného pohybu, v kterém je uvedena výjimka pro sportování, ale: 

Zákaz volného pohybu osob se nevztahuje na sportování na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě a na jiných veřejně přístupných místech za splnění těchto podmínek:
- nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, a to s výjimkou venkovních sportovišť, kdy jsou sportující osoby, popř. skupina společně sportujících osob, odděleny od jiných osob fyzickou překážkou (např. stěna nebo plot) nebo vzdáleností nejméně 2 metry,
- společně sportují jen dvě osoby, s výjimkou členů domácnosti, popřípadě při sportování od jiných osob zachovávají odstup nejméně 2 metry,
- nejsou využívány související vnitřní prostory sportoviště, zejména společné šatny, umývárny, sprchy a podobná zařízení, ve kterých by nebyly plněny shora uvedené podmínky, včetně cesty za účelem tohoto sportování.

Lidé jsou sice na této cestě v přírodě, ale jejich kumulace je opravdu vysoká. Asfaltová cesta má na šířku cca 2,5 m, a když se lidé míjejí, nesplňují v žádném případě minimální dvoumetrovou vzdálenost. Proto by zde měl zafungovat hlavně zdravý selský rozum a měli by mít stále zakrytá ústa i nos. Je třeba být ohleduplný, chránit sebe i ostatní před stále hrozící nákazou.
Upozorňujeme, že lidé, kteří si nezakrývají dýchací cesty v blízkosti ostatních (min. vzdálenost 2 m) se tak kromě nebezpečí nákazy, stále vystavují postihu za protiprávní jednání. 

Samozřejmě stejná pravidla platí i na jiná obdobná místa, jako jsou parky, lesoparky, cyklistické stezky a jiná návštěvníky oblíbená místa.

por. Iva Kormošová
7.4.2020, 20.30

vytisknout  e-mailem