Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Buď viditelný

KRAJ - Přistihli jsme pouze jednoho neosvětleného cyklistu. 

Nedostatečná viditelnost je jedním z důvodů častých dopravních nehod. Je obecně známo, že chodci a cyklisté patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Proti autu či kamionu nemají prakticky žádnou šanci. Auta mají povinnost svítit po celý den a za každého počasí, kdežto cyklistům a chodcům tato povinnost připadá pouze za snížené viditelnosti. Je proto dobré mít na paměti, že bychom měli aktivně využívat vhodné oblečení s doplňky z reflexních materiálů, díky kterým nás řidiči snadno a včas mohou registrovat. Například chodec v tmavém oblečení při snížené viditelnosti není prakticky vidět a řidič ho je schopný rozpoznat teprve na vzdálenost 18ti metrů, s reflexním materiálem je viditelný až na 200 metrů. Nutno podotknout, že předměty z reflexních materiálů je nejlepší umístit na pohyblivé části těla, ideálně nad zápěstím a kotníkem směrem do vozovky. Řidiči rychleji reagují na pohyblivé světelné body. Zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích udává chodcům, kteří se pohybují mimo veřejné osvětlení, povinnost mít na sobě prvky z reflexního materiálu. Za nesplnění této povinnosti mohou být pokutováni až do výše 2000,- Kč.

Podobná povinnost platí také pro cyklisty. Ti musí mít na svém kole přední bílou odrazku a zadní červenou. Za snížené viditelnosti pak musí být jejich kolo vybaveno i světly, vpředu svítící bílou barvou a vzadu barvou červenou.

Společně s kolegy z dopravní policie a týmem Besip jsme vyrazili 17. února 2022 v brzkých ranních hodinách do ulic, kde jsme si "políčili" na právě zmíněné nejvíce zranitelné skupiny. Kontrolovali jsme chodce, zda jsou dostatečně osvětlení a využívají přilehlý chodník. U cyklistů jsme prováděli i dechové zkoušky na přítomnost alkoholu. Upozorňovali jsme je na dodržování pravidel a nakonec od nás dostali symbolický dárek v podobě reflexní pásky či odrazek na kolo. V průběhu bezpečnostní akce jsme zjistili pouze jednoho neosvětleného cyklistu, který si od nás vysloužil blokovou pokutu. Aby mohl bezpečně pokračovat v jízdě do práce, vybavili jsme ho příslušným osvětlením.

FOTO PČR

18. února 2022
por. Mgr. Nikol Zavřelová
policejní preventistka

Odkazy do noveho okna

viditelnost

viditelnost 

Detailní náhled

viditelnost

viditelnost 

Detailní náhled

viditelnost

viditelnost 

Detailní náhled

viditelnost

viditelnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem