Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Buď IN, buď v registru

KARLOVARSKÝ KRAJ – Záchranné složky se zapojili do registru. 

Český národní registr dárců dřeně pořádal dne 21. ledna 2014 v M-klubu Hornického domu v Sokolově akci s názvem „ Buď IN, buď v registru! ˮ, týkající se složek Integrovaného záchranného systému, a to policistů, hasičů, vězeňské služby a městských strážníků celého Karlovarského kraje. Při této akci se jednalo o odebrání krve za účelem zaevidování do registru dárců kostní dřeně. Pro organizátory byla účast na této akci překvapující, zúčastnilo se celkem osm desítek dobrovolníků. Organizátoři uvedli, že se jednalo o jednu z největších náběrových akcí a doufají, že se přidají i další kraje.
 
Kritéria pro zápis nových dobrovolníků do Českého národního registru dárců dřeně byla tři, a to věk od 18 do 34 let, dobrý zdravotní stav (žádné závažné onemocnění v minulosti) a ochota překonat určité nepohodlí a ztrátu času spojené s jednou či několika návštěvami zdravotnického zařízení, případě s odběrem krvetvorných buněk v zájmu záchrany druhého života. Pokud dobrovolníci vyhověli těmto kritériím, dalším krokem bylo vyplnění formuláře s osobními údaji a krátký dotazník s otázkami týkající se zdravotního stavu a podpisem dobrovolníka. Poté zdravotní sestra odebrala ze žíly malé množství krve (2 ml).
 VIDEO ZDE
 
Odebraná krev se poté odesílá k vyšetření transplantačních znaků dárce do centrální laboratoře. Vyšetřený tkáňový typ nového dárce je pod kódem odeslán do Koordinačního centra, kde je vložen do počítačové databáze a zároveň zaslán do mezinárodní databáze dárců. Zde bude k dispozici pro výběr dárců pro konkrétní nemocné v České republice i v zahraniční, kteří by krvetvorné buňky stejného typu mohli potřebovat. V databázi je dárce evidován po dobu, dokud nebude chtít členství v registru sám ukončit nebo pokud u něho nenastanou trvalé překážky k dárcovství dřeně, nejvýš ale do věku 60 let.

prap. Kateřina Krejčí
22. 1. 2014
Odkazy do noveho okna

Kostní dřeň

Kostní dřeň 

Detailní náhled

Kostní dřeň

Kostní dřeň 

Detailní náhled

Kostní dřeň

Kostní dřeň 

Detailní náhled

Kostní dřeň

Kostní dřeň 

Detailní náhled

Kostní dřeň

Kostní dřeň 

Detailní náhled

Kostní dřeň

Kostní dřeň 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem