Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bubnováním společně proti domácímu násilí na dětech

Projekt Bubnovačka se i letos věnuje domácímu násilí na dětech – neviditelných obětech násilí v rodině. Dítě nemá sílu se bránit, jeho slova nejsou natolik hlasitá, aby rezonovala společností. Rozezněním bubnů upozorníme na problém domácího násilí na dětech, aby byly oběti vyslyšeny a věděly, že je každý jeden z nás ochotný jim pomoci. 

Bubnovačka 2022

V týdnu od 14. listopadu se republikou rozeznívají bubny v rámci československého happeningu Bubnovačka, který má symbolicky upozornit na důležitost prevence a komunikace tématu násilí na dětech.

Do Bubnovačky se zapojí školy po celé republice, instituce státní i místní samosprávy, firmy, neziskové organizace, ale i jednotlivci a známé osobnosti. Do škol za dětmi dorazí policejní preventisté, kteří citlivým způsobem s dětmi o domácím násilí pohovoří.

„V každém kraji policejní preventisté ve třetím listopadovém týdnu zabubnují společně s dětmi a podpoří šíření důležité myšlenky, že každé dítě má právo na život bez násilí a říci si o pomoc není žádná ostuda,“ dodává plk. Mgr. Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence Policejního prezidia ČR.

Připomínkou jsou také tři významné listopadové dny, které se násilí na dětech věnují, a těmi jsou:

  • 18. listopad – Evropský den ochrany dětí před sexuálním vykořisťováním a sexuálním zneužíváním,
  • 19. listopad – Světový den prevence týrání a zneužívání dětí,
  • 20. listopad – Světový den dětí vyhlášený UNICEF, během kterého si svět připomíná přijetí Úmluvy o právech dítěte.

Případů domácího násilí řeší policisté každoročně tisíce, často za účasti dětí. V loňském roce bylo vykázáno z obydlí celkem 973 osob, u kterých měli policisté podezření, že se dopouští domácího násilí. Institut vykázání je preventivní opatření, při kterém je násilná osoba vykázána ze společného obydlí a jeho bezprostředního okolí na dobu 10 dnů. Během jeho trvání má vykázaný zákaz oběť i jakkoliv kontaktovat. Policisté mohou opatření učinit i bez souhlasu ohrožené osoby, která ve spoustě případech může násilníka bránit, a nabídnou možnosti pomoci včetně kontaktů na příslušné instituce.

Graf - vykázání

Další projekty na téma domácí násilí

Česká televize odvysílala 15. listopadu premiéru dokumentárního filmu Z lásky nenávist 4 – domácí násilí na dětech, kde odborným poradcem při jeho vzniku bylo Centrum LOCIKA. Předchozí tři díly se věnují domácímu násilí na ženách, mužích a seniorech.

Násilí v domácím prostředí má na oběti obrovský dopad, a to nejen na děti, proto i pro Policii České republiky je tato problematika jako jedna z priorit. Policie disponuje speciálními výslechovými místnostmi, které jsou využívány pro zvlášť zranitelné oběti, kam patří děti i oběti domácího násilí. Jejich taktické uspořádání a technické vybavení snižuje riziko sekundární viktimizace a vytváří pro oběť důvěrné a bezpečné prostředí.

Dalším zajímavým projektem, na kterém spolupracuje policie s nadací Vodafone, je mobilní aplikace Bright Sky. Ta nabízí komplexní informace nejen pro oběti, ale i pro ty, kteří mají ve svém okolí někoho, kdo si tímto problémem prochází. Velkou výhodou aplikace je deník pro uchování důkazů, diskrétní mód pro „zneviditelnění“ v telefonu a vyhledávání kontaktů dle vašeho bydliště.

Nápomocná může být i nonstop telefonická linka Bílého kruhu bezpečí 116 006, která je bezplatná. Dotyčnému poradí, jak se orientovat a jak celou situaci řešit s tím, že mu nabídnou pomocnou ruku.

kpt. Lucie Kostečková
oddělení prevence Policejního prezidia ČR
16. listopadu 2022

Odkazy do noveho okna

Bubnovačka 2022

Bubnovačka 2022 

Detailní náhled

Bubnovačka 2022

Bubnovačka 2022 

Detailní náhled

Bubnovačka 2022

Bubnovačka 2022 

Detailní náhled

Bubnovačka 2022

Bubnovačka 2022 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem