Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Brutální vrah je za mřížemi

KRAJ - JIHLAVSKO: Dvacetiletého mladíka ze Žďárska, který nožem ubodal taxikáře, obvinili kriminalisté ze zločinu vraždy. 

Kriminalistům z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se podařilo objasnit závažný zločin brutální vraždy. Dvacetiletý mladík ze Žďárska se po svém zadržení v neděli  ke svému činu doznal. Dovedl kriminalisty na místo, kde ukryl mrtvolu,  a označil také místo, kam odhodil vražednou zbraň.
Mladík brutálně ubodal nejméně deseti bodnými ranami nožem řidiče taxislužby s úmyslem zmocnit se jeho peněz a dalších věcí, které se nacházely ve vozidle. K vražednému útoku došlo v Polné, kam se mladík nechal taxíkem odvézt. Tělo usmrceného taxikáře pak odvezl na odlehlé místo k rybníku za obec Hrbov na Polensku, kde je ukryl mezi stromy a zakryl dřevem a trávou. S autem se vrátil zpět do Žďáru nad Sázavou, kde je odstavil. Muž byl obviněn ze zločinu vraždy a ve středu na něho byla uvalena vazba. Pachateli zločinu vraždy za jeho čin hrozí trest odnětí svobody v trvání 15 až 20 let  nebo výjimečný trest.
Celý složitý případ začal již ve středu 14. července V tento den žďárští  policisté přijali oznámení o nálezu odstaveného osobního motorového vozidla taxislužby značky Škoda Felicia Combi v lokalitě za strojírenským učilištěm ve Žďáře nad Sázavou. Po prvotním ohledání vozidla bylo zjištěno, že uvnitř se nacházejí stopy krve. Dalším šetřením se podařilo zjistit, že devětapadesátiletý řidič vozidla taxislužby o sobě od 8. července nepodal své rodině ani provozovateli taxislužby žádnou zprávu a nezvedá ani mobilní telefon.
Kriminalisté stanovili několik vyšetřovacích verzí  a začali po zmizelém taxikáři pátrat. Výsledky genetické expertízy následně potvrdily, že krev ve vozidle patří pohřešované muži.
Začalo sílit podezření, že se muž stal obětí násilného trestného činu. Operativním šetřením se uplynulý týden kriminalisté dostali na stopu skupinky lidí, u nichž se objevily některé věci, které se ztratily  z taxíku. Podezření se poté zaměřilo na dvojici mladíků. Jeden z nich byl zadržen na Pardubicku a druhý mužům zákona stále unikal. Zadržený mladík kriminalistům  podal k případu věrohodné vysvětlení a disponoval také potřebným alibi. Pozornost kriminalistů se proto zaměřila na  druhého mladíka.
Vyšetřování ale výrazně ztěžovala skutečnost, že  kriminalisté v té chvíli neměli tělo oběti a neznali ani místo, kde se podezřelý mladík zdržuje. Proto se  vyšetřovatel případu obrátil na sdělovací prostředky o pomoc při pátrání po podezřelém mladém muži. Kriminalistům v pátrání veřejnost výrazně pomohla. Lidé volali na tísňovou linku s informacemi, že se hledaný mladík pohybuje po regionu Žďárska. V neděli před polednem se ho podařilo zadržet v místě trvalého bydliště. Mladík byl v minulosti soudně trestán. Jako mladistvý byl odsouzen za tři loupežná přepadení čerpacích stanic.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
29. července 2010

vytisknout  e-mailem