Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Brněnští policisté zažili perný víkend

BRNO: Kromě akcí festivalu BMUE proběhlo Mistrovství světa FIA GT i Streetfest 

Opravdu perný víkend zažili brněnští policisté. V pátek byl zahájen festival Brno – město uprostřed Evropy, který potrvá do 6. června. Páteční odpoledne na Náměstí Svobody patřilo zahájení XIII. ročníku Mistrovství Policie ČR v jízdě na koni. Brňané měli možnost shlédnout slavnostní defilé účastníků mistrovství, které oficiálně zahájili ředitel Služby pořádkové policie plk. Mgr. Petr Sehnoutka, náměstek Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Mgr. Petr Lessy a JUDr. Ing. Jaroslav Přikryl, náměstek ředitele Městské policie Brno. Čekání na průvod vedený unikátním kočárem taženým párem fríských hřebců zpříjemnili divákům svými ukázkami policisté z Oddělení služební kynologie a Speciální pořádkové jednotky. Na slavnostní zahájení a představení jednotlivých ekip se přišlo podívat téměř osm tisíc návštěvníků!
 
Páteční večer nabídl ještě další atraktivní program v brněnské Olympii – prelude mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis. Na dálnici D2 byla omezena nejvyšší dovolená rychlost, silnice II/152 směrem na Modřice byla pro osobní dopravu uzavřena. Na bezpečnost a plynulost silničního provozu dohlíželo pětatřicet policejních hlídek, včetně vrtulníku. Díky disciplinovanosti řidičů, kteří respektovali pokyny policistů i doporučení z informačních tabulí, nedošlo k dopravním problémům a příjezd i rozjezd vozidel probíhal plynule. Ohňostroj si tak mohlo vychutnat téměř padesát tisíc diváků. Sobotní ohňostroj na Brněnské přehradě pak shlédlo na sto dvacet tisíc diváků. Ani během tohoto opatření nedošlo k vážnějšímu narušení klidu a veřejného pořádku.
 
V sobotu odpoledne proběhlo shromáždění Streetfest2010, které začalo ve 14 hodin v parku u Janáčkova divadla, kde probíhala hudební produkce. Kolem 18. hodiny se přibližně tisícovka účastníků festivalu vydala na pochod, jehož cílem byl pisárecký park. Za doprovodu policie prošel průvod trasu Rooseveltova – Benešova – Nádražní – Nové Sady – Poříčí – Bauerova – Hlinky až do parku v Pisárkách. Policie zajišťovala dopravní bezpečnost účastníků pochodu a plynulost dopravy. V pisáreckém parku poté probíhala hudební produkce. Shromáždění proběhlo bez incidentů.       
 
A další akcí, která se o víkendu v Brně konala, bylo Mistrovství světa FIA GT. Letos poprvé byl seriál vozů Grand Tourismo součástí mistrovství světa a na okruhu se představili závodníci ve vozech Lamborghini, Maserati, Corvette a dalších rychlých automobilech. Průběh závodů byl poznamenán tragickou sobotní nehodou, při které jeden z jezdců ve vysoké rychlosti narazil do betonového hrazení a jeho vůz se vznítil. Řidič byl ve vážném stavu transportován do nemocnice. Podle odhadů policie bylo v okolí Automotodromu zaparkováno 1900 vozidel a několik motocyklů, v samotném areálu pak závody sledovalo přibližně dvanáct tisíc návštěvníků.     
 
V sobotu 22. 5. proběhl v areálu Panská Lícha XIII. Ročník Mistrovství Policie ČR v jízdě na koni a zároveň XII. Ročník Mezinárodních závodů jízdních policií GRAND PRIX Brno 2010. Zúčastnili se ho nejen policisté a strážníci z České republiky, ale také ze Slovenska, Německa a Ruska. Jezdci změřili své síly ve třech soutěžních disciplínách: crossové jízdě, skokovém parkuru a policejním parkuru. Vítězem mistrovství i závodů Grand Prix se stal Michal Slezák z Oddělení služební hipologie Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.
V doprovodném programu mělo osm tisíc návštěvníků možnost vidět kavalerii projektu Austerlitz, policejní techniku včetně obrněného transportéru, mobilního Kontaktního a koordinačního centra, dálničního VW Passatu, dvou motocyklů dopravní policie a přiletěl dokonce i vrtulník. Pro děti byly připraveny soutěže a pro všechny diváky pak ukázka práce zásahové jednotky, oddělení služební kynologie a policejního pyrotechnika.
 
por. Petra Vedrová

vytisknout  e-mailem