Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brita dostihla česká ruka zákona

Koncem srpna letošního roku vypátrali a zadrželi kriminalisté z oddělení cíleného pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia ČR, patnáct let hledaného Brita. 

Po zadržení  hledaného Warwicka Andrew Spinkse si převzali od kriminalistů z oddělení cíleného pátrání policisté Národní centrály SIRENE, kteří zajišťovali na základě Evropského zatýkacího rozkazu veškeré potřebné kroky k předání jmenovaného do Velké Británie. Zmiňované předání zadrženého pak proběhlo patnáctého listopadu letošního roku, kdy si W. A. Spinkse převzali britští policisté na letišti Václava Havla. A o co v celé věci šlo?
 
Na osmačtyřicetiletého muže vydala anglická justice evropský zatýkací rozkaz, neboť porušil podmínky podmínečného propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. K tomuto konkrétně pětiletému trestu byl dle anglického práva odsouzen pro trestné činy sodomie, pořizování obscénních fotografií, nebo pseudofotografií dítěte, a trestné činy převzetí dítěte bez zákonného povolení a pohlavního zneužívání dětí. Z výkonu trestu byl následně, po více jak třech letech podmínečně propuštěn, kdy podmínky propuštění osmačtyřicetiletý muž téměř okamžitě porušil tím, že protiprávně vycestoval ze země na neznámé místo v Evropě.
 
Těmito nekonkrétními poznatky k místu pobytu hledaného disponovali všechny policejní složky v celé Evropě, tedy i kriminalisté cíleného pátrání, takzvaní lovci lebek. Ti i přes značnou složitost a komplikovanost celé situace po hledaném intenzivně pátrali. Vlastní operativní činností se „policejním lovcům“ v poměrně krátké době podařilo hodnověrně zjistit nejen to, že se hledaný nachází v České republice, ale také značné množství adres, na kterých by se mohl zdržovat. V tu chvíli přišla na řadu, dá se říci mravenčí práce kriminalistů, kteří museli vypátrat, která ze zmiňovaných adres je ta správná. Jakmile měli jasno, šli takzvaně "na jisto." Hledaného muže zadrželi dvaadvacátého srpna v bytě poblíž Vinohradské ulice v Praze. A při zákroku dokonce došlo i na donucovací prostředky. Spinks si byl zřejmě velice dobře vědom, proč si pro něj policisté přišli, a odmítal se zadržení podvolit. Nicméně jeho agresivita mu nebyla nic platná a po krátké šarvátce skončil s pouty na rukou.
 
Dalším prošetřováním kriminalisté navíc zjistili, že se hledaný na území České republiky v rámci podnikatelských aktivit věnoval podobné činnosti, pro kterou byl ve své vlasti odsouzen. Osmačtyřicetiletý muž totiž provozoval neoficiální síť ubytování pro homosexuály v podobě bytů a domů. Zároveň zprostředkovával pro vybranou klientelu homosexuální služby.
 
Plukovník Michal Weiss vedoucí oddělení pátrání národní centrály SIRENE Policejního prezídia ČR k vydávání takovýchto osob uvedl: "v letošním roce 2012 národní centrála SIRENE ÚSKVP PP ČR, která zajišťuje mezinárodní pátrání v rámci schengenského prostoru a EU řešila více než 270 zásahů v cizině vůči zločincům hledaným českými orgány a obdobný počet vypátraných zločinců pro zahraniční partnery v ČR. V loňském roce to pak bylo celkově 638 případů vypátrání hledaných zločinců." Drtivá většina zásahů byla realizována díky záznamům ve společné evropské pátrací policejní databázi SIS. Velká Británie k tomuto systému zatím připojená není, přesto britská policie na základě českých požadavků letos zadržela již 60 hledaných. V opačném směru, tj. zadržení v ČR pro Velkou Británii jsou počty řádově nižší, jedná se však vždy o závažnou trestnou činnost, pro kterou jedinou britské orgány iniciují mezinárodní pátrání. Vloni se jednalo o 5 vypátraných osob pro britskou stranu, letos zatím o dvě. Případy, jako bylo čtvrteční předání osoby hledané britskými orgány pro sexuální trestné činy, nejsou ve spolupráci s Velkou Británií vůbec vzácné. Zdá se, že ČR je pro podobné osoby poměrně zajímavá destinace.“
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
16. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem