Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bratři se nepohodli

KRAJ - Hádka vyústila ve fyzické napadení, obviněnému hrozí vysoký trest.  

Krajští kriminalisté uzavřeli v těchto dnech vyšetřování případu, na jehož začátku stál konflikt dvou bratrů a dvě bodnořezná zranění jednoho z nich a na konci návrh na podání obžaloby k rukám státního zástupce pro spáchání zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví.
 
Bratři ve věku 54 a 61 let, muži bez práce, žili převážně ze sociálních dávek v obci Kocléřov na Trutnovsku ve velmi nuzných podmínkách za symbolické nájemné. Dne 19. září 2014 popíjeli v průběhu celého dne alkohol. V časných ranních hodinách následujícího dne zhruba ve 3:30 se mezi nimi strhla hádka. Během ní začal mladší bratr staršího fyzicky napadat údery do hlavy a dalších částí těla. Když se napadený muž snažil útokům bránit, nahmatal na zemi kuchyňský nůž s délkou ostří 14 cm. Ve snaze zabránit mu v dalším jednání ho dvakrát bodl do oblasti břicha.

Krvácející těžce zraněný muž se odpotácel do svého pokoje, kde mu spolubydlící poskytl první pomoc a zavolal Policii ČR. Pobodaný muž byl převezen do nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, kde se podrobil náročné operaci, protože bylo jeho zranění dle vyjádření lékařů život ohrožující.
 
Staršího z bratrů kriminalisté na místě zadrželi a případ začali důkladně rozplétat. Kromě výpovědí obou bratrů, při kterých zadržený muž s policisty od počátku spolupracoval, své výpovědi neměnil, ale mladší pobodaný muž spolupracovat odmítal, poskytli kriminalistům svá svědectví známí obou bratrů. Významnou roli v jejich soužití hrál jednoznačně alkohol a nedostatek financí. Dalšími důležitými dokumenty byly pro závěry vyšetřování znalecké posudky soudního lékařství, psychiatrie a toxikologie.
 
Zpočátku přicházela v úvahu právní kvalifikace od pokusu vraždy až po nutnou obranu. Kriminalisté prokázali, že se starší muž skutečně útokům mladšího bratra bránil. Obrana však nebyla přiměřená útoku. Neskončila, naopak bodání nožem bylo pokračující a soustavné.
Zadrženému a posléze obviněnému muži hrozí za spáchání zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví trest odnětí svobody v trvání 3 až 10 let. Vyšetřování je vedeno na svobodě, neboť muž s policisty spolupracuje, k činu se doznává a lituje ho.
Oba bratři nejsou pro policisty zdaleka neznámí. Obviněný muž byl v minulosti 3x soudně trestán, mladší dokonce 13x. Ve většině případů se jednalo o trestné činy násilného, majetkového a mravnostního charakteru.  
mjr. Mgr. Ivana Ježková
13. 1. 2015, 8:15        

vytisknout  e-mailem