Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Branné dny 2009

Ve dnech 24. a 25. září proběhl na Zakladních školách Vrchlického a Trnkovecká v Ostravě Radvanicích již druhý ročník soutěžně preventivní akce s názvem Branný den.  

Principem této akce je přiblížit dětem z Radvanic a Bartovic úkoly jednotlivých subjektů Integrovaného záchranného systému, ale nejen jich. Školáci měli možnost vidět výstroj, výzbroj, ochranné prostředky a motocykl Policie České republiky. Policisté Skupiny kynologie se svými čtyřnohými svěřenci navíc předvedli svou, dnes již klasickou a vyhlášenou, ukázku práce služebních psů. Strážníci Městské policie Ostrava dětem prezentovali své technické vozidlo, záchranu člověka zasypaného sutinami za pomocí psa „záchranáře“ a hlavně služební koně, ze Skupiny hipologie, na kterých měly děti možnost se svést. Své předvedli též dobrovolní hasiči z Radvanic, kteří kromě svých vozidel a techniky nabídli dětem netradiční pohled na Ostravu, a to z 30 metrové zvedací plošiny. Letošními nováčky byli členové Báňské záchranné služby, jejichž „neznámá“ technika nenechala v klidu ani dospělé, natož děti. Pracovníci krajské pobočky organizace BESIP umožnili dětem vyzkoušet si své řidičské schopnosti, neboť pro ně připravili náročnou jízdu zručnosti na jízdních kolech.


Ovšem tato akce neměla jen preventivní a prezentační účel. Hlavní program spočíval v soutěžích zaměřených na činnost policistů a strážníků. Jednotlivé třídy spolu soupeřily např. ve střelbě na laserové střelnici, běhu v balistické vestě, dopravních kvízech, jízdě zručnosti či ve správném popisu místa dopravní nehody. Zápal a radost dětí ze zápolení v netradičních a neobvyklých disciplínách byl nepřehlédnutelný.


V první den, který byl pořádán pro děti ze ZŠ Vrchlického, všechny zúčastněné šokovali ti nejmladší. Na prvních třech místech se totiž umístili školáčci z 2.B, 1.A a z Přípravné třídy. Nutno dodat, že naprosto zaslouženě.Na ZŠ Trnkovecké již výsledky dopadly dle předpokladů. První byli deváťáci, druzí skončili žáci osmého ročníku a páťáci opanovali místo třetí.
Vítězové obdrželi hodnotné ceny. Ostatní, kterým se vedlo jen o maličko hůř, však nemuseli smutnit. Obě dvě školy získaly od Úřadu městského obvodu spoustu dárků, které zpříjemní školákům každodenní povinnou školní docházku.


Druhý ročník této vynikající a perfektně organizované akce opět o krůček překonal ročník předchozí. Již dnes se však v hlavách organizátorů rodí další nápady, které příští rok, při třetím ročníku, zvýší již tak vysoko nastavenou kvalitu Branných dní.

Fotogalerie zde

vytisknout  e-mailem