Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Braň se!

PREVENCE - Jak předejít napadení 

Braň se!

V letních měsících dochází k častějším útokům páchaných na ženách. Umírněnost v oblékání i chování má zde bohužel svůj význam. Žena vždy byla, je a bude pro muže předmětem zájmu, a to platí v teplejších měsících dvojnásob. V tuto dobu je dobré mít na zřeteli i svou bezpečnost. Je možné někoho vyprovokovat svým odvážným oblečením, vyzývavým chováním či flirtováním? To si každá žena musí zodpovědět sama. Je dobré si z preventivních důvodů dávat pozor na své chování, a to hlavně ve vztahu k cizím mužům. Oblékat se a malovat vždy přiměřeně k příslušné příležitosti. Tyto zdánlivé maličkosti mohou ovlivnit vznik reálně nebezpečné situace.

Jak předejít přepadení:

  • Dávejte pozor na své chování, hlavně ve vztahu k neznámým mužům.                                                                       
  • Pozorujte své okolí a všímejte si podezřelých osob.
  • Věnujte pozornost svému okolí, zvláště ve večerních hodinách, všímejte si podezřelých zvuků a kroků za vlastními zády, buďte prostě obezřetné.
  • Vyhýbejte se odlehlým neosvětleným místům a temným průchodům.
  • Důležitá je sebekontrola. Oznamte členu rodiny, příteli apod. kam odcházíte, kudy a s kým. Kde se budete zdržovat a především, kdy se vrátíte.
  • Pozor na vtáhnutí do vozidla.
  • Noste u sebe na sebeobranu nějaký předmět, kterým můžete pachatele zdržet, abyste měly čas utéct (např. pepřový spray…)

Při volání o pomoc slovo „hoří“ vzbuzuje zvědavost i snahu pomoci. Volání „pomoc“ vyvolává v lidech spíše pocity nebezpečí a podstoupení určitého rizika a tím spojené bohužel negativní reakce.

Kde může k útoku dojít?

Pozor bychom si měly dávat na odlehlých místech, parcích, v podchodech, domech, na ulicích, ve veřejných prostranstvích. Pozor také na vstupování do výtahu s neznámými osobami. Ve večerních a nočních hodinách by se ženy měly pohybovat co nejméně samy. Je zde větší riziko anonymity a možnost spáchat protiprávní jednání beze svědků.

Co osoba útočníka?

Na vzhled se nelze spoléhat, poněvadž se nemusí co do zjevu od ostatních lišit. Ani slušný, umírněný vzhled a chování není zárukou bezpečí. Vždy je dobrá přirozená nedůvěřivost a naslouchat vnitřnímu hlasu. Při výběru obětí nám praxe ukazuje, že zločinci si vybírají oběti, ze kterých vyzařuje nejistota, nedostatek sebedůvěry např. chůze je příliš rychlá, či ustrašená. Postava při chůzi vypadá nejistě, vnější gestika ukazuje na neautoritativní počínání…

Co se týká směru útoku, tak dochází k přepadení ze zálohy (nejčastěji zezadu). Pachatel nechce být k oběti „tváří v tvář“. Další možnost napadení je např. při autostopu, při doprovodu… nebo za využití lsti. Žena je pod záminkou vlákána na určité místo. Netuší záměr. Nejčastější se uskutečňují přepady ze zálohy.

U útočníků sexuálně motivovaných, násilných trestných činů pachatelé nechtějí nic o své oběti vědět. Chtějí ji v podstatě použít jako věc a odložit. Jednají sobecky a snaží se co nejrychleji dosáhnout svého cíle. Záměrem pachatele je vyvolat úlekovou instinktivní reakci a tím vytvořit krátkodobou ztrátu orientace (zejména prostorové).  Pachatel získá oběť pod kontrolu a zaujme vhodnou polohu ke znehybnění oběti. Přemůže její obrannou pohybovou reakci. Může k tomu použít i nejrůznější zbraně.

Agresivita má ženu ochromit, pokořit a psychicky podlomit natolik, aby nebyla schopná se bránit. Neexistuje stoprocentní a univerzální rada, jak se zachovat tak, aby zvolený postup vedl k úspěchu. Žena by měla sama posoudit, jak na vzniklé reálné nebezpečí reagovat.

Několik rad, jak se útoku bránit:

  1. Zklidnit útočníka, přílišné nekladení odporu (především vrátit se z úlekové reakce k racionálnímu jednání). Nevyhrožovat, že násilníka nahlásí.
  2. Vést vlastní účinnou obranu (účinný a tvrdý obranný zásah). Využít vhodného okamžiku tzn. polohy, vzdálenosti s využitím vhodného pomocného prostředku (kabelky, deštník, lak na vlasy, písek…), nestabilního postoje útočníka, odkrytí a útok na bolestivé sféry.

Vždy je nejdůležitější zachovat klid a rozvahu. Pro splnění účelu je vyprostit se a utéct do bezpečí.

V případě přepadení či pokusu se obraťte na linku 158 nebo se dostavte na nejbližší služebnu policie. Následky v případě neohlášení mají velký negativní dopad na oběť a hrozí nebezpečí, že se obětí stane někdo další.

nprap. Bc. Alena Peterková

3.6.2016

vytisknout  e-mailem