Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Boží mlýny

Praha 18. února 2011 – Detektivům ÚOOZ se podařilo odhalit pozadí osm let staré nájemné vraždy. Mezi obviněnými figuruje i v loňském roce zadržený Ukrajinec. 

Dne 12. září 2003 ve večerních hodinách byl v blízkosti svého bydliště v Litoměřicích zavražděn třicetiletý ukrajinský podnikatel. Způsob provedení již tehdy ukazoval na profesionálně odvedenou „práci“ nájemného vraha. Na místě činu byla nalezena vražedná zbraň – samopal vz. 61 „Scorpion“ s tlumičem. Vrah tehdy na svou oběť vystřílel celý zásobník.
 
Cesty spravedlnosti jsou klikaté
            17. listopadu loňského roku zadrželi na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu v Karlových Varech detektivové ÚOOZ ukrajinského občana, známého v kriminálním prostředí pod přezdívkou Valera Sedoj, který se, pod cizí identitou, v České republice skrýval několik let.
            Již v době jeho zadržení se ÚOOZ netajil tím, že se bude retrospektivně velmi pečlivě zabývat aktivitami tohoto muže na našem území, neboť není vyloučeno, že se trestné činnosti dopouštěl i v ČR.
             Díky detailní a pečlivé práci s informacemi se tak detektivové začali koncem loňského roku v těchto souvislostech zajímat i o osm let starou vraždu.
 
Kdo je kdo?
            Zavražděný podnikatel se v daném teritoriu zabýval zprostředkováváním levné pracovní síly, zpravidla se jednalo o krajany z jeho domovské země, pro místní firmy z oboru stavebnictví, pěstitelství apod. Proč musel zemřít, zůstáva opředeno tajemstvím.
            Některé odpovědi naznačuje současný stav vyšetřování. Detektivové ÚOOZ v souvislosti s touto vraždou obvinili celkem tři osoby. Jednou z nich je právě v loňském roce zadržený Ukrajinec. Ten je podezřelý, že z titulu svého postavení v jedné z ruskojazyčných skupin působících na území ČR, tuto vraždu tzv. „posvětil“.
            Dalším zadrženým resp. obviněným mužem je dvaačtyřicetiletý občan ČR, původem z Ukrajiny, kterého detektivové podezírají ze spoluúčasti na vraždě. Podle obvinění měl být tím, kdo fyzickou likvidaci podnikatele zprostředkovával.
            Trojici obviněných uzavírá rovněž ukrajinský státní občan. Devětatřicetiletý muž měl 12. září 2003 v Litoměřicích střílet.
             
Kyjevská brigáda?
            V případu, včetně oběti, zatím figurují čtyři muži. Tři z nich, kromě údajného vykonavatele, mají jedno společné – tzv. Kyjevskou brigádu, zločineckou organizaci působící na našem území od devadesátých let minulého století. Šlo tedy o spory uvnitř organizace? Anebo je ve hře ještě někdo další, stojící zcela mimo ruskojazyčné skupiny? Jasnější odpověď si detektivové ÚOOZ slibují od dalšího průběhu vyšetřování.
 
Zatýkalo se v lednu a únoru
            Ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení detektivové ÚOOZ zadrželi údajného vykonavatele nájemné vraždy v ranních hodinách dne 19. ledna 2011 v Praze. Týž den byl zadržený obviněn z nájemné vraždy. Totéž obvinění bylo ve stejný okamžik doručeno i muži ve vydávací vazbě, kam byl po zadržení v listopadu loňského roku umístěn.
            Na základě zjištěných skutečností a po vyhodnocení všech získaných informací, byl 15. února 2011 v Litoměřicích zadržen třetí z obviněných, dvaačtyřicetiletý občan ČR.
 
Konec?
            Celým případem se detektivové ÚOOZ nadále zabývají a není vyloučeno, že v této souvislosti přinese vyšetřování další konkrétní podezření na osoby, které měly s nájemnou vraždou něco společného.
            Všichni obvinění jsou stíháni vazebně a v případě prokázání viny jim hrozí až výjimečné tresty. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

vytisknout  e-mailem