Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Bondovský příběh v ulicích Prahy

Odhalíme významný historický artefakt, který připomíná kruté časy Protektorátu a hrdinný boj štábního kapitána Václava Morávka 

Štábní kapitán Václav Morávek je jednou nejvýraznějších osobností českého protinacistického odboje. Stal se doslova „noční můrou“ pražského Gestapa. Svým pronásledovatelům dělal až neuvěřitelné kousky, proto byl jednou z nejhledanějších osob nejen v tehdejším Protektorátu.

Koláž MorávekLegendární odbojář s sebou nosil, pod upravenými oděvy ve speciálně vyrobených pouzdrech, na tehdejší dobu hotový arzenál, což mu dávalo větší šance v bojích s Gestapem. Dle historických pramenů – ze zpráv německé tajné policie – Morávek při přestřelce v Karlově ulici v Praze vystřílel ze svých dvou pistolí 200 ran. A právě této jeho legendární přestřelky, která se udála dne 20. prosince 1941, se týká překvapivý nález, na jehož vypátrání se podíleli badatelé Jaroslav Čvančara, Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v., a Jiří Košař ve spolupráci s balistiky Kriminalistického ústavu a policisty z Pyrotechnické služby Policie ČR.

Srdečně zveme na setkání s odborníky a badateli, které se koná 20. prosince 2023 od 14.30 hodin v budově Kriminalistického ústavu (Bartolomějská 12, Praha 1). Několikaminutový film přiblíží pátrání a moment nálezu zmíněného artefaktu. Kromě toho se dozvíte závěry znaleckého zkoumání a bezesporu zajímavé informace ze života Václava Morávka – jednoho ze „Tří králů“, jak tehdy skupinu Balabán-Mašín-Morávek nazvala německá tajná policie.

K vidění budou i ukázky dobových zbraní a předmětů souvisejících s činností Václava Morávka.

Prosíme o potvrzení účasti na tel. 974 824 402 nebo e-mailem na ku@pcr.cz (do předmětu zprávy prosíme uvést – Morávek).

pplk. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Policie ČR

Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v.
badatel

vytisknout  e-mailem