Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bomba zabila v Kábulu desítky lidí, odpálil ji sebevražedný atentátník

20. listopadu 2018 Sebevražedný atentátník se v úterý odpálil v afghánské metropoli Kábulu mezi účastníky shromáždění v den svátku narozenin muslimského proroka Mohameda. Podle agentury Reuters zemřelo nejméně padesát lidí. Podle afghánského ministerstva zdravotnictví utrpělo zranění dalších 83 lidí. 

Shromáždění duchovních a věřících se konalo v objektu určeném pro pořádání svateb. Podle zahraničních agentur se sebevražedný atentátník odpálil přímo v jednom ze společenských sálů rozsáhlého svatebního areálu. Mluvčí ministerstva zdravotnictví řekl AP, že počet obětí může ještě narůst, protože více než 20 zraněných je v kritickém stavu.

„Exploze nastala ve svatebním areálu Uranus, kde se sešli muslimští učenci, aby v tento den oslavili narození proroka,“ popsal mluvčí kábulské policie policejní mluvčí Basir Mudžáhid. 

Informaci potvrdilo ministerstvo obrany, které zdůraznilo, že na ceremonii v Kábulu dorazili duchovní ze všech koutů Afghánistánu. Přítomna byla i veřejnost.

„Stovky islámských učenců a jejich následovníků se shromáždily, aby odříkávali verše z Koránu a oslavili tak svátek Mawlid (narozeniny proroka Mohameda) v soukromém banketním sále,“ dodal Mudžáhid. Atentátník se prý dovnitř dostal snadno. Organizátoři akce nepožádali o policejní ochranu, podle AP ale většina svatebních areálů v Afghánistánu disponuje vlastní ochrankou.

K útoku se bezprostředně nikdo nepřihlásil, AP ovšem připomněla, že jak radikální hnutí Tálibán, tak organizace Islámský stát (IS) si jako své cíle vybírají duchovní nakloněné aktuální afghánské vládě.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/kabul-bomba-utok-terorismus-nabozenske-shromazdeni-exploze-pr4-/zahranicni.aspx?c=A181120_152853_zahranicni_dtt

vytisknout  e-mailem