Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bohužel uvěřil těm špatným

RYCHNOVSKO – Muž přišel o více, jak půl milionu korun. 

Vidina snadného a rychlého zbohatnutí nahrává podvodníkům, kteří lákají na velmi výhodné, ve skutečnosti však falešné, obchodování na burzách s komoditami, akciemi nebo třeba kryptoměnami.

Rychnovští policisté v těchto dnech pátrají po dosud neznámé anglicky mluvící pachatelce podvodu, která měla dle dosavadního šetření kontaktovat poškozeného muže z Rychnovska s tím, že si založil účet na jednom z portálů určeném k obchodování. Muži vysvětlila, že je potřeba zaslat 250 eur na aktivaci účtu. Během následujícího hovoru si vyžádala potvrzení dálkového přístupu k jeho počítači prostřednictvím nainstalování programu (například AnyDesk), který si poškozený dobrovolně nainstaloval a aktivoval. Tímto způsobem získala vzdálený přístup k jeho počítači, a tím i k bankovnímu účtu. Poté ho nechala několik dní obchodovat na založeném účtu. Následně ho znovu kontaktovala, že pokud chce její podporu a vydělat více peněz, musí více investovat.  Muž si tak měl vzít úvěr a potvrdit platbu, kterou žena zadala. Následně ho kontaktovala jeho banka, že se zřejmě jedná o podvod, a zda mají platbu zastavit, s čímž souhlasil. Bohužel ho o několik dní později opět kontaktovala pachatelka a přesvědčila ho, že udělal chybu, a musí peníze odeslat. To muž učinil, v tuto chvíli však už bohužel o své finance přišel.

Policisté upozorňují, že vyšetřování těchto podvodů je velmi komplikované a zdlouhavé. Ne vždy se podaří pachatele dopadnout. Dle našich zkušeností ztrácejí lidé v kyberprostoru obezřetnost a nechají s sebou často manipulovat. Bohužel konec bývá většinou stejný, jsou podvodníkem obráni o vysoké finanční částky, které skončí na neznámých účtech v zahraničí.

Nutno podotknout, že obětí internetového podvodu se může stát každý. Mějte na paměti, že internet není bezpečné místo, kde můžete vypustit svoji obezřetnost a bezmyšlenkovitě dělat, co vás napadne. Naopak je zde nutné mít všechny smysly napnuté a vše si důkladně ověřovat.

Apelujeme na uživatele internetového bankovnictví, aby byli maximálně obezřetní a nehnali se za vidinou snadného získání peněz bezhlavě!

Preventivní rady:
V případě, že se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si na internetu o burzách veškeré možné informace a reference.

Nikomu cizímu po telefonu:
nesdělujte své osobní údaje
nezasílejte ofocené osobní doklady
nesdělujte mu tištěné informace z platební karty
nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači
pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,
cizí osobě neautorizujte platbu
v počítači mějte nainstalovaný antivirový program
v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby

Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policii ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a informujete svůj bankovní ústav.

por. Mgr. Lucie Konečná
28.7.2022, 10.30hod.

vytisknout  e-mailem