Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

BMW IBU Světový pohár v biatlonu 2015

Kraj Vysočina - V rámci světového poháru v biatlonu dohlédneme na dopravu a veřejný pořádek  

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili rozsáhlé bezpečnostní opatření v souvislosti s konáním BMW IBU Světového poháru v biatlonu, který se uskuteční nadcházející víkend v Novém Městě na Moravě. Do opatření, které začne ve čtvrtek večer a skončí v pondělí ráno, se zapojí policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Každý den bude do opatření nasazeno na osm desítek policistů.
 
Třídenní biatlonové klání se zařadilo mezi letošní nejprestižnější sportovní akce nejen v rámci Kraje Vysočina, ale také v rámci celé České republiky. Pořadatelé počítají každý den závodů s účastí až třiceti tisíc diváků. Jejich příjezd, odjezd i samotný pobyt v Novém Městě na Moravě a okolí bude klást vysoké nároky nejen na samotnou organizaci, ale především na zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a zajištění veřejného pořádku.
 
Při přípravě opatření policisté vycházeli ze zkušeností, které získali v rámci bezpečnostního opatření při mistrovství světa v biatlonu, které se uskutečnilo v Novém Městě na Moravě před dvěma lety.
 
„Museli jsme především pečlivě vyhodnotit všechna možná rizika nejen s ohledem na lokalitu, kde bude akce probíhat, ale také s ohledem na předpokládaný předpokládaný počet účastníků a návštěvníků, mezi nimiž bude také vysoký počet cizinců. Nejen všechny výpravy sportovců, ale především diváci, se musí do areálu Vysočina Arény v Novém Městě na Moravě po všechny tři dny dopravit a poté svá vozidla zaparkovat, což bude klást nezvykle vysoké nároky zejména na realizaci účinných opatření v dopravě,“ uvedl plk. Mgr. Radek Malíř, ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Ve spolupráci s pořadatelem celé akce musela být provedena některá dopravní omezení v okolí Nového Města na Moravě. Všechny komunikace, kterých se omezení bude týkat, budou po celý víkend viditelně opatřeny dopravními značkami, aby se řidiči mohli zorientovat. Stejně tak jsou připraveny označené parkovací plochy a kyvadlová doprava pro návštěvníky.
 
V Novém Městě na Moravě a jeho okolí bylo kromě dočasného svislého dopravního značení rozmístěno celkem deset proměnných dopravních tabulí, na nichž budou řidiči aktuálně informování o aktuálním vývoji v dopravě. Proměnné tabule budou ovládat policisté pomocí počítače přímo z řídícího štábu. „Proměnné dopravní tabule nevyužíváme při bezpečnostním opatření v našem kraji poprvé. Po jejich nasazení při mistrovství světa v biatlonu v roce 2013 mohu říci, že se nám plně osvědčily. Jejich výhodou je především rychlost a aktuálnost informací, které můžeme podle vývoje v zatíženosti komunikací a zaplněnosti parkovacích ploch operativně měnit. Řidič tak včas uvidí, kam mají odbočit, aby bez větších obtíží projeli a poté zaparkovali,“ doplnil plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie.
 
Policisté si rozdělili oblast okolí Nového Města na Moravě do samostatných zón, v nichž budou policejní hlídky dohlížet na plynulost provozu a v případě potřeby budou regulovat dopravu. Dopravní policisté budou po celou dobu konání akce přítomni na všech důležitých příjezdových komunikacích, kterými se lze dostat do oblasti Nového Města na Moravě.
 
Policisté v této souvislosti apelují na všechny návštěvníky, aby důsledně dbali upozornění pořadatelů, kteří všem návštěvníkům doporučují naplánovat si příjezd do okolí Nového Města na Moravě s dostatečným časovým předstihem. Velké množství návštěvníků, kteří budou na Novoměstsko o víkendu přijíždět výrazně sníží kapacitu a dopravní obslužnost komunikací ve srovnání s běžným obdobím. Navíc je zapotřebí počítat s možnými komplikacemi, které s sebou mohou přinést povětrnostní podmínky.
 
Na příjezdech do Nového Města na Moravě se budou v pravidelných intervalech pohybovat autobusy kyvadlové přepravy diváků ze záchytných parkovišť, autobusy fanoušků, vozidla týmů, pozvaných hostů, novinářů, vozidla zásobování i organizátorů. Z těchto důvodů se mohou také na silnicích tvořit kolony, které pak zvýší obvyklé dojezdové časy. Všichni řidiči proto musí dbát pokynů policejních hlídek, aby nedocházelo ke zbytečným komplikacím v dopravě.
 
Do policejního opatření budou nasazeni policisté pořádkové policie. Pěší i motorizované hlídky budou provádět hlídkovou službu zejména v Novém Městě na Moravě a jeho bezprostředním okolí. Policisté budou plnit zejména úkoly na úseku ochrany bezpečnosti osob a majetku a budou se podílet na zajištění veřejného a místního pořádku, aby se podařilo zamezit páchání přestupků a trestných činů. „Pro pěší i motorizované hlídky bude důležitým úkolem monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách fanoušků. Naším hlavním cílem bude zajistit v místě veřejný pořádek a chránit majetek občanů před případnými pachateli trestné činnosti.,“ doplnil plk. Mgr. Karel Sehnal, velitel bezpečnostního opatření.
 
Policisté budou ve vymezených zónách působit především preventivně. Svojí aktivní přítomností na parkovištích i v místech, kde se bude nacházet větší počet osob, budou předcházet páchání trestné činnosti, zejména majetkového charakteru. Cílem jejich působení bude eliminovat na minimum riziko krádeží motorových vozidel, vloupání do motorových vozidel, kapesních krádeží a další pouliční kriminality. Počítáme se systematickým prováděním kontrol vozidel a osob zejména v okolí parkovišť a ubytovacích objektů. Hlídky se zaměří také na kontrolu řidičů se zaměřením na řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. V případě zjištění protiprávního jednání musí lidé počítat s odpovídajícími sankcemi.
 
V době před začátkem jednotlivých závodů se policejní hlídky zaměří především na veřejný pořádek na všech přístupových trasách k areálu závodiště. Musíme zejména preventivně působit na řidiče motorových vozidel, aby svá vozidla řádně uzamkli a neponechávali ve vozidlech viditelně odložené věcí, které by mohly lákat zloděje. Stejně tak budou pěší hlídky a policisté v civilu preventivně působit ve vztahu k možným kapesním krádežím. S vyšším pohybem osob počítáme nejen na silnicích, ale také na autobusovém případně na vlakovém nádraží. V sobotu pak počítáme s vyšším počtem osob v centru města, kde bude probíhat kulturní program a ceremoniál související s vyhlašováním výsledků.
 
Velké množství sportovců a diváků bude v okolí Nového Města využívat ubytovací kapacity. I v jejich okolí se budou pohybovat policejní hlídky tak, aby nebyl narušen veřejný pořádek a nedošlo k žádným incidentům, které by se dotýkaly zdraví a majetku místních obyvatel.
 
Důležité informace – dopravní omezení ve dnech od 6. do 8. února 2015:
 
Po celý víkend bude úplně uzavřená silnice III/35314 mezi Novým Městem na Moravě a Vlachovicemi. Jde o komunikaci, která je příjezdovou komunikací do Vysočina Arény. Tato silnice bude určena pro příjezd účastníků světového poháru a jejich organizačních týmů. Toto dopravní omezení se nijak nedotkne diváků - návštěvníků světového poháru, kteří budou využívat jiné příjezdové a přístupové trasy. Uzavírka silnice se ale dotkne návštěvníků, kteří budu mířit do SKI SNOWPARKu na Harusův kopec. Do tohoto areálu bude možné po celý víkend přijíždět pouze po silnici vedoucí přes obec Radňovice a Jiříkovice.
 
Uzavírka bude řádně vyznačena dočasným dopravním značením a také v této lokalitě budou na pořádek a plynulost silničního provozu dohlížet policejní hlídky. Všichni řidiči proto musí dbát pokynů policejních hlídek, aby ani v tomto úseku nedocházelo ke zbytečným komplikacím v dopravě.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
5. únor 2015 
 
 

vytisknout  e-mailem