Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Blokové pokuty za dopravní přestupky

Žadatel se domáhal informací ohledně blokových pokut ukládaných Policií České republiky za přestupky podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 361/2000 Sb.“).  

Konkrétně požadoval odpovědi na následující otázky:
1. Kolik bylo v České republice v období od ledna 2014 do listopadu 2014 uloženo blokových pokut na úseku dopravy, resp. za přestupky podle zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů?
2. Jakým způsobem se počet uložených blokových pokut promítá do pracovněprávního hodnocení policisty, který pokutu uložil?
3. Existují interní předpisy modifikující zákonnou výši blokových pokut, resp. stanovující jejich minimální výši?
Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:
  • Od 1. ledna do 30. listopadu 2014 příslušníci služby dopravní, pořádkové a cizinecké policie Policie České republiky uložili celkem 881 695 blokových pokut za přestupky podle zákona č. 361/2000 Sb.    
 
  • Počet uložených blokových pokut se nepromítá do služebního hodnocení policisty. Příslušník Policie České republiky je hodnocen podle své odbornosti, úrovně teoretických znalostí, včetně jejich aplikace při výkonu služby, a celkové kvality plnění služebních povinností.
 
  • Žádný interní akt řízení Policie České republiky nestanovuje výši blokových pokut ukládaných za přestupky podle zákona č. 361/2000 Sb. Policista se při ukládání blokové pokuty řídí příslušnými právními předpisy a výměra sankce záleží v souladu s ustanovením § 12 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, na jeho uvážení.
 
PhDr. Jiří Vokuš, 27. ledna 2015

vytisknout  e-mailem