Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Blíží se mezinárodní den pohřešovaných dětí

Policisté každoročně pátrají po stovkách dětí, bezmála v 98% jsou v jejich nalezení úspěšní . . . 

25. květen – den, který je připomínkou pro všechny rodiče, kterým beze stopy zmizely jejich děti.  Právě na 25. květen připadá „Mezinárodní den pohřešovaných dětí“, známý i jako „Pomněnkový den“, který se do českého podvědomí zapsal poprvé v roce 2004. Ve světě si tento den připomínají již od roku 1983, kdy jej jako vzpomínkový označil tehdejší prezident Ronald Reagan. Prvotním impulsem byl 25. květen 1979, kdy se v americkém New Yorku ztratil při cestě do školy šestiletý chlapec. Jeho rodiče už ho nikdy neviděli.
 
Bohužel podobně zdrcující osudy mají i někteří rodiče v České republice. I přesto, že nevypátraných dětí není mnoho - za posledních dvacet let se nepodařilo vypátrat jen asi dvě desítky dětí – přesto je každé pátrání pro policisty velice zásadní a prioritní událostí. Podobně to vnímá i vedoucí odboru pátrání Policejního prezídia ČR plk. Mgr. Vratislav Grégr. „Když pátráme po dětech, vždy to vnímám velice citlivě, a to jako otec od dětí, ale i profesně. V rámci Policie ČR je těmto případům dána naprostá priorita, snažíme se co nejdříve zjistit maximum informací, abychom mohli ihned zahájit pátrání“.

NÁRODNÍ KOORDINAČNÍ MECHANISMUS PÁTRÁNÍ PO POHŘEŠOVANÝCH DĚTECH  (tzv. "dítě v ohrožení")
 
V pátrání po pohřešovaných dětech bylo velkým a zásadním posunem vytvoření tzv. „národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech.“ Do ostrého provozu byl zaveden v roce 2010. „Od jeho spuštění jsme prostřednictvím tohoto koordinačního mechanismu vyhlašovali pátrání po více jak stovce dětí. Zapojení veřejnosti a médií do procesu pátrání vnímám jako velice přínosné. Priorita tohoto mechanismu je rychlost, jakou se informace o tom, že se dítě ztratilo, dostanou k veřejnosti," zmínil plukovník Grégr z odboru pátrání Policejního prezídia ČR.
 
Prostřednictvím národního koordinačního mechanismu jsou řešeny především případy dětí, které nebyly v minulosti nikdy pohřešované a mohou být  bezprostředně ohroženy na životě nebo zdraví. V těchto situacích je velice důležitý rychlý přenos informací jak mezi jednotlivými subjekty pátrání, tak i směrem k veřejnosti, která může v době bezprostředně po zmizení dítěte poskytnout relevantní informace. "Jsme skutečně velice úspěšní," říká plukovník Grégr. "Procento vypátraných dětí, jejichž vyhlášení bylo provedeno prostřednictvím národního koordinačního mechanismu, je téměř stoprocentní. Navíc oceňuji, že veřejnost vnímá každé zveřejněné pátrání po tzv. "dítěti v ohrožení" velice vážně. Tento proaktivní způsob nám velmi pomáhá a veřejnosti za to patří velké poděkování,"  vyzdvihl roli občanů ochotných pomoci vedoucí odboru pátrání.
 
Ale i přesto jsou stále v hledáčku policie zhruba dvě desítky dětí, které se v průběhu dvaceti let ztratily a doposud se je nepodařilo vypátrat. Jako například:
Issa Jasmin z Prahy
 
Ivana Košková  zmizela 13. července 1997. Naposledy byla viděna na jízdním kole na silnici mezi Příšovicemi a Loukovem, nedaleko od křižovatky na Svijanský Újezd. Dívka tehdy odjela za tetou do Svijanského Újezda. Tříkilometrovou trasu ale neurazila a nikdy nedojela. . . .

 
V rámci Evropy se česká policie řadí na přední místa v úspěšnosti při nalezení ztracených dětí. Nevyřešené zůstává zhruba promile případů. Policisté věnují každému oznámenému pohřešování velkou pozornost, nicméně, jak si posteskl plukovník Grégr, z osmdesáti procent je nejvíce zatěžují  tzv. notoričtí útěkáři umístěni v různých výchovných zařízeních. Někteří mají na svém kontě i desítky útěků. I jim je dávána stejná priorita, jako dětem, které jsou "prvopohřešovaní".
 
 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
Policejní prezídium ČR, tisková mluvčí
22. 5. 2014

vytisknout  e-mailem