Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bilance zbraňové amnestie 2021

KRAJ - V kraji jsme zaevidovali i kuriozity. 

Dnem 30. ledna 2021 nabyla účinnosti novela zákona o zbraních (zákon č. 13/2021 Sb.), kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní a střeliva, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „novela zákona o zbraních“).

Součástí novelizace zákona o zbraních a střelivu, která vešla v účinnost počínaje dnem 30. ledna 2021, s sebou nesla i zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování - tzv. zbraňovou amnestii.

Ti, kteří doma vlastnili zbraň či střelivo podléhající registraci bez potřebných dokladů, mohli do 31. července 2021 využít možnosti zbraňové amnestie a beztrestně je odevzdat na nejbližší útvar Policie České republiky. Vlastník zbraně obdržel potvrzení o jejím předání. Po následné kriminalistické expertíze, kde bylo vyloučeno, že se zbraní nebyl spáchán trestný čin, mohl vlastník požádat o její legalizaci nebo ji ponechat ve vlastnictví státu.

V České republice měli občané možnost obdobné amnestie již čtyřikrát využít. Tato amnestie byla pátou v rámci České republiky. „Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vybral v našem kraji v rámci letošní zbraňové amnestie celkem 233 kusů zbraní a 4 795 kusů střeliva. Při amnestii v roce 2014 celkem 335 kusů zbraní a 13218 kusů střeliva a v rámci amnestie v roce 2009 to bylo 583 ks zbraní. V rámci letošní amnestie lidé nejvíce odevzdávali zbraně kategorie B - krátké zbraně, konkrétně samonabíjecí pistole z 2. světové války,“ hodnotí bilanci plk. Mgr. Daniel Kubín, vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

V rámci letošní zbraňové amnestie jsme se v našem kraji setkali s několika nevšedními případy, kdy veřejnost využila možnosti si kuriozní zbraně či munici v souladu s platnými právními předpisy po nutné agendě ponechat.

Podrobné informace ke zbraňové amnestii a také k související legislativě naleznete zde

Vybrané nevšední případy letošní zbraňové amnestie v Královéhradeckém kraji:

Rychnovsko - Zbraňové amnestie využil v pondělí 26. července 2021 občan z Rychnovska, který policistům odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál územního odboru Rychnov nad Kněžnou přinesl zbraň, kterou nepřebírají každý den – BROKOVNICE DVOJKA – jehlovka z 19. století, výrobce F. v. Dreyse z města Sömmerda. Po posouzení této zbraně policisté zjistili, že je vyrobená zřejmě před rokem 1890. Zajímavostí je, že se nabíjí pomocí páky v podpaždí - pákové nabíjení. Po provedení všech prověrek bude zbraň pravděpodobně vrácena majiteli bez registrace, jelikož se jedná o zbraň kategorie ,,D“ – historickou. Videozáznam a fotografie zbraně naleznete zde

Náchodsko - Muž donesl 26. července 2021 na odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vojenskou munici v podobě rozbušek, třecího zapalovače, semtexu, permonexu, světlic a střeliva různé ráže, které našel při vyklízení pozůstalosti. Policisté nález konzultovali s pyrotechnikem, který ho přijel zajistit a odvezl k odborné likvidaci. Fotogalerii naleznete zde.

Rychnovsko/Hradecko - V polovině června 2021 se na odbor služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje obrátil muž jako statutární orgán jednoho hradeckého klubu a oznámil, že klub vlastní v objektu v Orlických horách nefunkční pevnostní kanón, dovezený v minulých letech z Francie. Aby zabránili pochybnostem a spekulacím, zvolil postup dobrovolného oznámení v rámci zbraňové amnestie, aby ke kanónu bylo možné získat doklad nebo potvrzení podle současné platné legislativy. Jelikož je kanón umístěn v objektu předválečného československého hraničního opevnění, který je zabezpečen mříží, ocelovými dveřmi a je i zabezpečen elektronicky, mohl být ponechán na místě. Do zmíněného objektu se dostavil specialista z odboru služby pro zbraně a bezpečnostního materiálu společně s expertem z odboru kriminalistické techniky a expertíz, kteří ve spolupráci se členy klubu zjistili, že se jedná o pevnostní poloautomatický protitankový kanón vzor 36 ráže 47 mm. Potvrdili jeho nefunkčnost poškozením a degradací korozí, kterými se stal kanón trvale a nevratně nepoužitelným ke střelbě. Kanón je teď veden i v systému Centrálního registru zbraní jako zbraň kategorie D, pod kterou nově spadají i neaktivní torza zbraní. Fotogalerii naleznete zde.

Hradecko - Zkraje jara letošního roku oznámil muž z Hradecka, že vlastní tank T34 a samohybnou houfnici SD 100 spadající do kategorie bezpečnostní materiál, k jehož držení je majitel řádně registrován. přičemž oba historické stroje vlastní již od 90. let minulého století.  Postupy při znehodnocování se však za posledních 30 let několikrát měnily a majitel se chtěl ujistit, že má vše v pořádku a že i po administrativní stránce obstojí i v dalších letech nebo při případném prodeji. Proto zvolil postup dobrovolného oznámení v rámci zbraňové amnestie, aby k nim bylo možné získat doklady podle současné platné legislativy. Tomuto postupu nic nebrání, a protože tanky a jejich fakticky nefunkční kanony nepředstavují ve skutečnosti žádné ohrožení, bylo je za stanovených podmínek možné ponechat na místě. Fotogalerie je k dispozici zde.

mjr. Magdaléna Vlčková
2.8.2021

vytisknout  e-mailem