Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Unikátní test bezpilotního letounu na jižní Moravě

KRAJ: V budoucnu by tak mohl doplnit konvenční vrtulníky. 

V minulém týdnu poprvé v rámci Evropské unie testovala Letecká služba ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje bezpilotní letoun těžké kategorie. Zkouška mohla proběhnout díky vyhlášenému nouzovému stavu a místní unikátní orografii Jihomoravského kraje, kde je minimum lesů na zelené hranici a obce jsou v dostatečné vzdálenosti od linie letu a zároveň díky blízkosti zavřené hranice minimální pohyb vozidel po silnicích.

Z důvodu minimalizace rizik vůči zemi i vůči letovému provozu, byly vyhlášené dvě bezletové zóny Drnholec a Lanžhot.  Testování letounu probíhalo v denních i nočních hodinách, zejména podél státní hranice. V obou režimech probíhalo ověřování parametrů letu, optiky i přenosové techniky. Záběry z letu byly dále přenášeny do krizového štábu krajského ředitelství a  sálu operačního odboru. Lety byly konzultovány s Úřadem civilního letectví a službou řízení letového provozu.

V budoucnu by se stroj obdobných parametrů mohl objevit ve službách Policie ČR. Pořízení takového letadla závisí na schválení připravované evropské legislativy a dále na vývoji potřebné technologie ke zvýšení bezpečnosti letového provozu. S výjimkou přepravy osob by mohl doplnit portfolio provozovaných činností Letecké služby spolu s vrtulníky. Provoz této kategorie bezpilotních letadel by umožnil vykonávat mise trvající až 20 hodin s poměrně nízkými náklady. Uplatnění by našel při větších bezpečnostních opatřeních, pátrání po pohřešovaných osobách i dohledu nad silničním provozem. Umožnil by efektivní nasazení sil a prostředků. Uplatnil by se jistě i na zahraničních misích typu Frontex.

mjr. Pavel Šváb, 11.5.2020

Odkazy do noveho okna

bezpilotní letoun

bezpilotní letoun 

Detailní náhled

bezpilotní letoun

bezpilotní letoun 

Detailní náhled

bezpilotní letoun

bezpilotní letoun 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem