Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečný nákup 2022

KRAJ - V rámci projektu Bezpečné město se středočeští policisté ve zvýšené míře věnují prevenci u obchodů, nákupních center, na trzích 

Opět se rok s rokem sešel a  přichází čas nákupů vánočních dárků. Prototo období je příznačný shon, tlačenice, nervozita a v neposlední řadě i více peněz v peněžence, než v jiném období roku. Toto je přesně doba, na kterou čekají a která láká mnohé zloděje a podvodníky. Tito lidé se sjíždějí do míst většího soustředění osob a obratně využívají každou příležitost ke krádeži, kterou jim kdokoliv z nás poskytne. Nejlépe se cítí v tlačenicích v obchodních domech, hromadných dopravních prostředcích apod. Kromě finančních prostředků kradou vše, co mohou dále zpeněžit např. mobilní telefony, oděvní svršky, nebo mít z ukradené věci jiný prospěch (platební karty, osobní doklady, doklady od motorových vozidel apod.). Každá krádež věcí v předvánočním období je pro naprostou většinu lidí velmi nepříjemná a stresující. Mnohdy takto okradení lidé během okamžiku přijdou o většinu peněz na dárky, na které spořili v průběhu celého roku. Jak takto okradení lidé prožívají vánoční svátky je zlodějům úplně jedno.

V rámci projektu Bezpečné město se středočeští policisté v mnoha městech ve spolupráci se strážníky městské policie v adventní čas  věnují ve zvýšené míře preventivní činnosti u obchodů a nákupních center.  Preventisté hovoří  s občany o důležitosti prevence a ostražitosti při vánočních nákupech. Kde jinde než přímo při jejich nákupech v různých nákupních centrech ve městě, trzích, v obchodech. Zaměřují se na prevenci krádeží kapesních, ale i věcí z uzavřených vozidel, jejichž majitelé si často pletou svá vozidla s výkladní skříní. 

A jelikož nadešla doba rozdávání dárků, i policisté a strážnícimají pro pozorné občany připraveny drobné dárky, které mohou být užitečnou pomůckou nakupujícím i řidičům.

Každý kupující by si měl být při vstupu do obchodu vědom toho, že ho zde nečeká pouze nabízené zboží, ale mohl by na něho a jeho věci čekat člověk, který zde není za účelem nákupu, ale jeho cílem je některého z kupujících okrást o jeho věci. Při nákupu buďte proto obezřetní, mějte svoje věci neustále pod dohledem. Kabelky, tašky, batohy  noste uzavřené, nenechávejte je bez dozoru v nákupním vozíku v době, kdy vybíráte zboží. Myslete na to, že když vám někdo ukradne kabelku, ve které máte osobní doklady, platební kartu a další věci, kolik času strávíte tím, než si všechny tyto doklady obnovíte. Další nebezpečí je v tom, že vaše osobní doklady může někdo zneužít.

PREVENCE KAPESNÍCH KRÁDEŽÍ

  •  Nenechávejte peněženku navrchu nákupní tašky nebo kabelky. Tuto se snažte mít vždy zapnutou tak, aby nebyl vidět její obsah.
  •  Peněženku nebo kabelku mějte vždy pod přímým dohledem. Nedávejte kabelku do nákupního košíku, a to ani v případě, že se v obchodě nenachází mnoho lidí. 
  •  Po zaplacení si peněženku ihned uschovejte a až poté se věnujte ukládání nákupu. 
  •  Kabelku nebo příruční tašku se snažte nosit co nejblíže u těla, tak abyste ji „cítili“ a případně mějte ruku na zapínání.
  •  Kapsáři se objevují ve většině případů tam, kde je větší množství lidí a zde také mají dostatek prostoru pro svou trestnou činnost. Jedním z triků kapsářů je vyvolání rozruchu tak, aby přišla na řadu lidská zvědavost. K tomuto rozruchu přispěje například hlasitá hádka, předstírání zdravotních problémů, apod.  
  •  Jestliže jste nuceni vybírat peníze z bankomatu, přepočítejte si je tak, abyste nebyl nikým sledován.  

PREVENCE KRÁDEŽÍ PŘI PARKOVÁNÍ U OBCHODNÍCH CENTER 

  •  Je důležité ve vozidle nenechávat žádné věci, které mohou přilákat pozornost zloděje. Může se jednat o oblečení, elektroniku, nákup z předchozího obchodu, atd. 
  •  Zavazadlový prostor je lepší mít odkrytý v případě, že se v něm nic nenachází. V případě, že je v něm něco uloženo je naopak prozřetelnější mít jej zakrytý. Pachatel ve většině případů volí lehčí přístup ke své kořisti a využije jasného zisku, než aby riskoval, že v zakrytém prostoru nebude žádný významný lup.
  •  V případě, že se nákupu účastní více lidí, je vhodné se k parkujícímu vozidlu občas vrátit a provést jeho kontrolu. Pachatel, který sleduje dění na parkovišti si je vědom, že od doby, kdy osádka opustí vůz, má spoustu času na provedení trestné činnosti. A to někdy také několik hodin. K samotnému vykradení vozu však postačí pouze několik minut.
  •  Buďte ostražití i při ukládání nákupu do vozidla, zloději využívají situace a nepozorovaně vniknou do kabiny vozidla a odcizí odloženou tašku, kabelku či bundu, zatímco ukládáte zboží.

PREVENCE KRÁDEŽÍ V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH 

  •  Před nástupem do prostředků veřejné dopravy se vyhýbejte tlačenicím. 
  •  Svá zavazadla mějte stále při sobě a pod nepřetržitým dohledem. 
  •  Nepokládejte kabelku či příruční zavazadlo vedle sebe na sedadlo. 
  •  Snažte se sedět v blízkosti řidiče. Zde se nejsnáze dovoláte případné pomoci. 
  •  Kapsáři pracují většinou ve dvojicích a skupinách. V případě, že si všimnete, že jste byli okradeni, pachatel už dávno lup předal dalšímu členovi skupiny, který mohl například nepozorovaně vystoupit z vozu. 
  •  Další pravidlo, které je velmi těžké, je se snažit při cestování neusnout a neztratit tak kontrolu nad svým majetkem.

NÁKUPY NA INTERNETU

K výhodám neodmyslitelně patří, že nemusíme být fyzicky přítomní v prodejnách. To souvisí s pohodlím a s časovou nezávislostí. Skrz internet můžeme nakupovat, kdy se nám jen zachce. Máme tedy prostor 24 hodin denně.

Velikou nevýhodou pro nakupující je anonymita některých prodejců a hrozba v podobě neověřených bazarů nebo inzertních serverech.

V online prostředí nevystupují pouze nakupující, ale také ,,prodejci“, kteří se pouze za věrohodné osoby vydávají. Jsou to totiž podvodníci využívající důvěřivosti lidí, kteří na internetu pořizují různé produkty nebo služby. Podvodníci ve virtuálním prostředí páchají trestnou činnost – kyberkriminalitu. Podvodné aktivity na internetu jsou nejčastějším druhem kyberkriminality, proto je třeba, abychom při nákupech na internetu byli velice obezřetní.

Jedná se například o prodej neexistujícího zboží. Kupující poté marně čeká na zboží, které nikdy nepřijde. Pokud jsme si pro svůj nákup vybrali zboží nebo služby na e-shopu, je na místě si předem přečíst recenze. Podvodné e-shopy zpravidla nabízejí zboží za velice nízké ceny a většinou jen jednu možnost platby. Podobně postupují podvodníci na poli inzerátů (elektronika, prodej zvířat, …).

Před koupí je třeba si ověřit spolehlivost prodejce. Spolehlivost si můžeme ověřit buď přímo na internetových stránkách, nebo prostřednictvím recenzí ostatních nakupujících. Na stránkách by také měly být uvedeny údaje jako je název, adresa, telefon, obchodní podmínky, reklamační podmínky a další informace. 

Vybíráme-li zboží z několika nabídek prodejců a jeden z nich nabízí stejný výrobek za výrazně nižší cenu, může se jednat o podvod. V tuto chvíli je opravdu potřeba ověřit výše uvedenou spolehlivost prodejce.

Pokud poprvé nakupujeme u neprověřeného prodejce, doporučujeme nechat si zboží zaslat na dobírku. Při předání balíku pečlivě zkontrolujeme neporušenost obalu a obsahu uvnitř. Při platbách kartou je dobré si prostřednictvím internetového bankovnictví nastavit limit plateb. Výhodou je vždy použít ověřené platební systémy. Vždy si ověřte, zda vás systém navádí na správné a bezpečné platební brány. Nereagujte na výzvy k naskenování osobních dokladů nebo platební karty a rozhodně tyto údaje nikam neposílejte. Je třeba si uvědomit, že pokud nakupujeme ve virtuálním prostředí, posíláme do kyberprostoru velice citlivé informace.  Některé banky také na naši žádost, v případě podezření na podvod, zadrží platbu, kterou jsme odeslali. Pokud máme jakékoliv pochybnosti, je třeba jednat co nejrychleji.

V poslední době přibývají podvody na internetu, a to ať při prodeji nebo nákupu zboží přes inzertní portály.

Podvodné jednání spočívá například ve vylákání údajů z platební karty, tedy jejího čísla, data platnosti na přední straně karty a třímístného čísla vedle podpisového proužku CVV/CVC na zadní straně karty. Pokud se podaří tyto údaje o platební kartě podvodníkovi od Vás vylákat, dochází ve většině případů k jejich zneužití.. V těchto případech můžete přijít o nemalou částku z Vašeho bankovního účtu. 

I přesto, že dodržíme všechna preventivní opatření, může se stát, že se podvodníkům nevyhneme. Pokud tato situace nastane, neprodleně kontaktujte Policii České republiky.

Přejeme Vám příjemné prožití svátečních dnů a žádné potíže, které by je narušily

por. Mgr. Markéta Johnová
9.12.2022

Odkazy do noveho okna

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

Bezpečný nákup Mělnicko

Bezpečný nákup Mělnicko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem