Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Bezpečnostní situace v Karlovarském kraji v roce 2014 a práce Policie ČR

KARLOVARSKÝ KRAJ - Výslednost práce policistů za rok 2014.  

V roce 2014 řešila Policie ČR na území Karlovarského kraje k 6726 trestných činů a 55 468 přestupků. Řešila i 1732 dopravních nehod, při kterých došlo k usmrcení 15 osob, 255 případů domácího násilí, 72 sebevražd. Dále zadržela a zajistila 2593 osob, 760 osob předvedla a 150 lidí zatkla na základě příkazu justičních orgánů.
 
Při ochraně veřejného pořádku v ulicích došlo k 9 násilným útokům na zakročující policisty, 6 policistů bylo při těchto zákrocích zraněno. Proti agresivním jedincům bylo nutné celkem 342x použít, v souladu se zákonem, donucovací prostředky a jednou byla použita služební zbraň.
 
Při hodnocení kriminality na území našeho kraje, došlo k poklesu kriminality oproti roku 2013 o více než 17,96%, a to díky velmi dobré práci policistů, kteří reagovali na prezidentskou amnestii, desítkami bezpečnostních akcí v místech zvýšeného nápadu kriminality, kontrolami a zejména maximálním pracovním nasazením. Úspěšnost objasňování napadlých trestných činů, to v procentickém vyjádření znamená 68,1%, v absolutním čísle objasněných 4580 spáchaných deliktů. Tato čísla dlouhodobě řadí karlovarské policisty na první místo v celé České republice a tím i Karlovarský kraj k nejbezpečnějším místům v republice.
 
Pro spáchání trestné činnosti policie řešila celkem 4425 osob, z toho 632 žen, 58 dětí a 103 mladistvých. Téměř 57% z tohoto počtu bylo recidivistů, 947 pachatelů bylo pod vlivem alkoholu nebo drog.
 
NÁSILNÁ TRESTNÁ ČINNOST
Na úseku trestné činnosti bylo spácháno 590 násilných trestných činů, ze kterých bylo objasněno 521 skutků, což činí 88,3 %. Specialisté na vyšetřování násilné trestné činnosti vyšetřovali od počátku roku celkem 5 vražd spáchaných na území kraje, což je o dvě méně než v roce 2013. Objasněnost těchto vražd je 100%, stejně jako v roce 2013. U loupežných přepadení objasnili 44 případů z celkových 66, což je 66,7%. Nejvíce medializovaným případem objasněné vraždy je případ z Mariánských Lázní, kde policisté nalezli tělo muže zabitého před 20 lety. Do promlčení této vraždy zbývalo pouze několik dní.
 
MRAVNOSTNÍ TRESTNÁ ČINNOST
Mravnostních deliktů bylo spácháno celkem 80, z čehož u 71 z nich si pachatelé vyslechli obvinění a nesli následky, což činí 88,8%. V loňském roce prověřovali policisté v Karlovarském kraji celkem 66 osob v souvislosti s mravnostní trestnou činností, 24 případů se týkalo znásilnění, s objasněností 83,3% a 45 činů pohlavního zneužití s objasněností 93,3%.
 
HOSPODÁŘSKÁ TRESTNÁ ČINNOST
Kriminalisté, kteří se zaobírají touto závažnou trestnou činností, zjistili celkem 805 trestných činů, kdy objasnili celkem 586 případů, což činí 72,8%. Zde se jednalo o trestné činy různých druhů podvodů, zpronevěr, daňových úniků, korupce apod.. Karlovarští policisté v oblasti podvodů objasnili 77,4% těchto případů, v oblasti daňových deliktů 46,7%. V oblasti korupce kriminalisté odhalili 18 zločinů přijímání úplatků, podplácení nebo zneužití pravomoci úřední osoby, objasněno bylo 16 těchto zločinů, což činí v objasněnosti 88,9%. Kriminalistům se také podařilo rozbít několik mezinárodních skupin, které se zabývali distribucí a výrobou falešných bankovek ve výši 20, 50 a 100 Euro nebo další závažnou problematikou jakou je skinning. Na odhalení těchto skupin policisté spolupracovali s kolegy z okolních států. Kriminalisté v roce 2014 zajistili zločincům páchající trestnou činnost 64 milionů korun, což je o 12 milionů více než v roce předešlém.
 
MAJETKOVÁ TRESTNÁ ČINNOST
V roce 2014 došlo v Karlovarském kraji k 3202 majetkovým trestným činům, což je o 1064 případů méně než v předešlém roce, kdy se policisté potýkali s následky prezidentské amnestie, což je 46,6%. Celkem v 77 případech došlo ke krádežím motorových vozidel s objasněností 23,4%. Ve 106 případech došlo ke krádežím věcí z vozidla, kdy byla objasněnost 31,5%. Ze 49 případů kapesních krádeží, jich policisté objasnili 22,5%. Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do ostatních objektů, a to celkem v 1030 případech, do chat se vloupali ve 114 případech, ve 117 případech do rodinných domů a v 109 případech do bytů. Tyto případy byly objasňovány s úspěšností 42,1%.
 
DROGY
Velmi diskutovaným problémem v příhraničí jsou již několik let omamné a psychotropní látky, které jsou mediálně řešeny hlavně v souvislosti s prodejem pervitinu občanům Spolkové republiky Německo ve vietnamských tržnicích. V této souvislosti karlovarská policie úzce spolupracuje s německými kolegy.
 
Účinnou zbraní v  minulém roce byla zavedená součinnostní opatření s policisty ze Spolkové republiky Německo při pátrání v bezprostřední blízkosti státní hranice a také rozsáhlé kontroly ve vietnamských tržnicích se zaměřením na eliminaci omamných a psychotropních látek. Jednalo se například o společnou akci v tržnici v Potůčkách, kde se podařilo vzájemnou spoluprací zadržet tři vietnamské muže, kteří zde obstarávali a prodávali psychotropní látku zvanou pervitin, a to zájemcům ze Spolkové republiky Německo. Prodejci tak prodali necelé dva kilogramy této drogy za částku přesahující 18 tisíc Eur, v tržnici v obci Kraslice – Hraničná, kde byli zadrženi dva vietnamští prodejci, kteří v prodejních stáncích nebo v jejich bezprostředním okolí prodávali drogy zájemcům ze Spolkové republiky Německo, a to nejméně 450 g v hodnotě přesahující 10 tisíc Eur.
 
Za zmínku také stojí rozsáhlé akce proti vietnamským prodejcům drog, ale nejen proti nim na území Karlovarského kraje, kdy byly provedenými prohlídkami v bydlištích a provozovnách zajištěny kromě drog i předměty určené k jejich nedovolené výrobě.
 
Jedna z nejrozsáhlejších akcí, při které byla odhalena největší výrobna pervitinu v historii celého Karlovarského kraje, proběhla v bývalém objektu technických služeb v Sadově. Na místě byli zadrženi 3 muži vietnamské národnosti. V prostorách budovy bylo nalezeno velké množství produktů a komponentů sloužících k výrobě drog, především bílé krystalické látky - Pervitin. Z množství, které bylo na místě nalezeno, lze předpokládat, že cizinci by v konečné fázi mohli vyprodukovat více jak 50 kilogramů této drogy. Při prodeji na černém trhu by si tak mohli přijít až na několik desítek miliónů korun. Další rozsáhlá akce proběhla u obchodního domu v Mariánských Lázních, kde se kriminalistům podařilo zadržet muže, který opatřoval vietnamskému kupci léky obsahující látku na výrobu metamfetaminu. Muž tyto tablety schoval do dvou balení plovoucí podlahy, celkem bylo v baleních nalezeno 20 kg tablet (přes 50 tisíc ks), ze kterých mohlo být vyrobeno 5,8 kg pervitinu v hodnotě přesahující 4 miliony korun.
 
Policistům na úseku pátrání se také podařilo vypátrat a následně zadržet čtyři osoby, na které byl vydaný mezinárodní zatýkací rozkaz pro trestnou činnost na úseku drog ve Spolkové republice Německo. 
 
Díky profesionalitě policistů se podařilo zatknout ženu, která je podezřelá z přepravování 25 kilogramů marihuany a 5 kilogramů drogy methamphetamin mezi Českou republikou, Spolkovou republikou Německo a Norskem. Při domovní prohlídce nalezli policisté varnu na výrobu pervitinu, různé barely s chemikálií na výrobu drog a další komponenty používaných k jejich výrobě. V dalším případě se karlovarským policistům podařilo zadržet nebezpečného třiapadesátiletého cizince, na kterého byl vydaný Evropský zatýkací rozkaz justicí. Ten si vyžádali policisté ze Spolkové republiky Německa, kde mu hrozí až 15 let za porušení drogového zákona o omamných látkách. Hodnota drog, které měly být prodány, se pohybuje v řádu desetitisíců eur. Muž cestoval po Evropě a vystupoval pod různými jmény, nakonec se snažil schovat v Karlových Varech.
 
V Karlovarském kraji bylo v minulém roce celkem 168 trestných činů na úseku drogové problematiky, kriminalisté objasnili 139 těchto skutků, což činí 82,7 %.
 
PŘESTUPKY
V celém Karlovarském kraji bylo řešeno 55 468 přestupků což je o 117 přestupků více než v roce 2013. Z toho dopravní policisté řešili 16 204 přestupků, ve 14 737 případech byla dopravními policisty uložena bloková pokuta v celkové výši 5 787 700,- Kč, policisté z pořádkové policie řešili 36505 přestupků a policisté z cizinecké policie 2759 přestupků.  
 
Ve 452 případech řešili policisté Karlovarského kraje přestupek řízení pod vlivem alkoholických nápojů. Ve 459 případech řešili policisté Karlovarského kraje přestupek řízení pod vlivem návykové látky, což je o 198 více než předchozí rok.
 
V Karlovarském kraji bylo za rok 2014 řešeno dopravními policisty celkem 1732 dopravních nehod, což je o 106 více než v roce 2013. Ve 122 případech, což je o 18 případů méně byl příčinou dopravních nehod alkohol, 6 řidičů bylo při dopravní nehodě pod vlivem drog. Při dopravní nehodě mělo nad jednu promile 91 řidičů, což je o 22 řidičů méně. Srážku s lesní zvěří oznámilo 199 řidičů, což je proti roku 2013 o 27 případů více. Celkem 15 osob bylo při dopravních nehodách usmrceno, což je bohužel oproti minulému roku o sedm osob více. Ve 416 případech zadrželi policisté řidičům řidičský průkaz za alkohol a návykové látky.                                                                                                  
 
CIZINECKÁ POLICIE
Policisté z Odboru cizinecké policie zahájili ve 20 případech řízení pro nelegální pobyt. Ve 147 případech řešili policisté správní delikt s ubytovatelem. Odhalili 44 trestných činů, které byly vedeny ve zkráceném přípravném řízení. Zachytili 126 cestovních dokladů, které byly vyhlášeny v pátrání v Schengenském informačním systému. Ve 631 případech policisté prověřovali oprávnění k žádosti o povolení nebo prodloužení pobytu na území Karlovarského kraje. Celkem řešili 2759 přestupků, z toho 2013 přestupků se týkalo cizinců. V 15 případech vypátrali osoby vyhlášené v Schengenském informačním systému (pátrání po pobytu, evropský zatýkací rozkaz, osoba v pátrání).
 
KYNOLOGIE
Také policisté z Oddělení služební kynologie měli během roku napilno. Povoláni byli se svými čtyřnohými kolegy k 1770 případům, kdy úspěšně vypátrali 31 pachatelů, 20 osob v pátrání a 227 předmětů, mající souvislost s trestnou činností.
 
Policisté se Skupiny speciálních kynologických činností byli povoláni ke 104 případům, kdy ve 36 případech nalezl policejní pes drogy a v 29 případech nalezl policejní pes výbušninu.
 
PREVENCE
V rámci primární a sekundární prevence provedli policisté – „preventisté“ 452 přednášek a besed na školách všech typů – základní školy 109x - 11 366 dětí, mateřská škola 42x – 1 457 dětí, střední školy 28x- 1 873 studentů, senioři 26x- 573 seniorů.
 
Během roku 2014 zrealizovali 73 volnočasových a preventivních aktivit buď samostatně, nebo ve spolupráci se státními orgány, neziskovými organizacemi, školami a dalšími složkami PČR. Mezi nejvýznamnější patří Den dětí, Letiště 2014, Den IZS, Benefiční koncert, Nadační koncert HHS, dny IZS, dny pro děti, letní tábory, Hornická pouť, Chodské slavnosti, Hurá škola, Dny s Ajaxem, Setkání seniorů, Den prevence, Pohádkový les, Harantovy cyklotoulky, Den zdraví, cyklistická soutěž Mladý cyklista, dopravně bezpečnostní akce a další. Součástí některých akcí pro děti a veřejnost, byla prezentace práce Policie ČR, při které bylo využito možnosti působit na širokou veřejnost v rámci prevence kriminality.
 
Ve spolupráci s BESIPEM byly realizovány besedy s dopravní tematikou pro děti, mládež i seniory - Chodci, Vidět a být viděn, Mladý cyklista a vybavení jízdního kola, Senior v dopravě, Bezpečně na přechodu apod., mezi společné DBA se řadí kontrola tachometrů, seřízení světel, Bezpečné přechody, Motorkářská sezona, Řídím-piju nealko, bezpečně na jízdním kole, Být viděn a vidět apod. 
 
Prevence zasahuje také do tvorby preventivních projektů samostatných i společných - celorepublikových i lokálních jako např. Zebra se za tebe nerozhlédne, Obezřetnost se vyplatí, Domácí násilí, Ajaxův zápisník, Lokální partnerství, Nebav se s cizími lidmi, Chraň svůj život, chraň své bezpečí, Senior akademie, Mobidik, Úklid, Nepokoušej osud. 
 
por. Ing. Pavel Valenta
23. 1. 2015

vytisknout  e-mailem