Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnostní prohlídky u vstupů do areálu Pražského hradu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

1. Pokyn policejního prezidenta č.j. PPR-8981-13/ČJ-2016-990400.

2. Byla jakýmkoliv způsobem vyhodnocována efektivita opatření, které výše zmíněný pokyn

stavnouje? Pokud ano, jakým způsobem?

3. Je pokyn stále v platnosti a byl jakýmkoliv způsobem od svého přijetí měněn či nahrazen

jiným pokynem?

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a v souladu s ustanovením § 12 zákona č. 106/1999 Sb., žadateli po vyloučení těch informací, u nichž to stanovuje zákon č. 106/1999 Sb. sdělila následující:

Ad 2.

Co se týká bezpečnostních prohlídek prováděných při vstupu do areálu Pražského hradu, ty jsou na základě jednání všech zainteresovaných bezpečnostních subjektů pravidelně vyhodnocovány. Na základě posledního vyhodnocení stále platí, že všechny zodpovědné bezpečnostní subjekty se shodují na jediném možném řešení k zajištění systémové ochrany sídla prezidenta republiky, kterým je provádění bezpečnostních kontrol na vstupech do areálu Pražského hradu. Co se týká vyhodnocení bezpečnostní situace, tak z dostupných informací týkajících se bezpečnostní situace v Evropě i ve světě vyplývá, že potencionální bezpečnostní rizika pro areál Pražského hradu nebyla snížena a v porovnání s minulým hodnoceným obdobím mají setrvalý charakter. 

Ad 3.

Vyjma problematiky zmiňovaných bezpečnostních prohlídek je nutné uvést, že předmětný pokyn policejního prezidenta k přijetí zvýšených bezpečnostních opatření v souvislosti s prvním stupněm ohrožení terorismem je pravidelně revidován v návaznosti na aktuální bezpečnostní situaci v České republice. Jedná se například o významné události, při kterých lze předpokládat větší míru rizika ohrožení veřejného pořádku, bezpečnosti a majetku (mimořádné události v zahraničí, Velikonoce, advent, významné státní svátky apod.).

Vzhledem k tomu, že na základě usnesení vlády č. 261/2016 ze dne 22. března 2016, o opatřeních k vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem, v současné době i nadále platí první stupeň ohrožení terorismem, je tak i předmětný pokyn policejního prezidenta (byť v revidované podobě ze dne 8. března 2019) nadále platný.

Ve vztahu k vyloučeným informacím, tedy otázce č. 1, povinný subjekt zároveň vydal rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace.      

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 4. 12. 2019

vytisknout  e-mailem