Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečnostní opatření v Novém Bydžově

Dnes proběhla na radnici tisková konference  

ilustrační fotoDnes od 10 hodin proběhla v budově Městského úřadu v Novém Bydžově  tisková konference na téma „Připravovaná bezpečnostní opatření v souvislosti se  shromážděními oznámenými na 12. 3. 2011 v Novém Bydžově“.
Tiskové konference se kromě zástupců novobydžovské radnice, starosty Ing. Pavla Loudy a tajemnice Ing. Marcely Česákové, zúčastnil velitel opatření vedoucí Odboru služby pořádkové policie plk. JUDr. Vladimír Hanuš a velitel bezpečnostní akce vedoucí Územního odboru policie Hradec Králové plk. Mgr. Petr Krása. Oba z  Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje
V úvodu zastupitelé města seznámili přítomné novináře se subjekty, které splnily oznamovací povinnost dle zákona o právu shromažďovacím. Radnice  tato oznámení přijala. Jedná se o politické shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti, shromáždění „Za poklidné soužití v Novém Bydžově“, shromáždění „proti rasismu a neonacismu“ a shromáždění „Happening proti rasismu a neonacismu“.
Tajemnice MěÚ informovala novináře o plánovaných trasách pochodů nahlášených spolků a organizací. Zároveň zdůraznila roli MěÚ při možném rozpuštění shromáždění, v případech daných zákonem. Zástupci města jednoznačně deklarovali velmi úzkou a dlouhodobou spolupráci s Policií ČR, která v okamžiku přijetí prvního oznámení o shromáždění ještě zintenzivnila.
Zástupci Policie ČR představili konkrétní podobu bezpečnostních opatření a  připravenost v adekvátním počtu policistů tak, aby byla zvládnutá jakákoliv mimořádná situace. Do opatření bude zapojena dopravní a pořádková policie, kriminalisté, policisté antikonfliktní tým, služební kynologie, hipologie, dále služební vrtulník, vodní stříkač, monitorovací prostředky a další dostatečné množství sil a prostředků. Pokud budou shromáždění pokojná, budou do opatření zapojeny desítky policistů. V případě potřeby bude moci velitel bezpečnostní akce využít i několik stovek policistů, a to nejenom z Královéhradeckého kraje.
ilustrační fotoVlastní nasazení sil a prostředků bude spojeno vždy s konkrétní situací v místě a čase, jinými slovy město Nový Bydžov nebude izolované. Návštěvníci města i místní občané nebudou nijak omezováni v dopravě ani pohybu po městě. Forma a organizace pokojného průběhu bude prováděná tzv. skrytým dohledem tak, aby nikdo z přítomných nebyl omezován na svých právech.
V rámci opatření bylo důležité i aktivní působení  policistů směrem k novobydžovské veřejnosti na poli prevence a v oblasti informovanosti o roli PČR při těchto shromážděních.
Úkolem policie je chránit všechna pokojná shromáždění, zabránit jakýmkoliv projevům násilí a postihovat protiprávní jednání. Všechny tyto úkoly jsou policisté připraveni splnit za přísné neutrality. Cílem opatření je tedy předejít konfliktním situacím, chránit veřejný pořádek, bezpečnost osob a majetku a co nejméně omezit běžný život v Novém Bydžově.
 
(ilustrační foto PČR)

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 10.3.2011

vytisknout  e-mailem