Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnostní opatření související s fotbalovými utkáními - 14

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel v návaznosti na své předchozí žádosti o informace uvedl:

„1) Žádám o poskytnutí kopií místních ujednání a záznamů o jejich vyhodnocení, které se vztahují ke všem zápasům 14. kola fotbalové Fortuna ligy, tedy:

a. Jablonec – Sigma Olomouc (hráno 4. listopadu 2023 v Jablonci);

b. Pardubice – Zlín (hráno 4. listopadu 2023 v Pardubicích);

c. Teplice – Mladá Boleslav (hráno 4. listopadu 2023 v Teplicích);

d. Slovácko – Hradec Králové (hráno 4. listopadu 2023 v Uherském Hradišti);

e. Sparta Praha – Bohemians Praha (hráno 4. listopadu 2023 v Praze);

f. Karviná – Baník Ostrava (hráno 5. listopadu 2023 v Karviné);

g. Slovan Liberec – České Budějovice (hráno 5. listopadu v Liberci); a

h. Slavia Praha – Viktoria Plzeň (hráno 5. listopadu 2023 v Praze).

2) Pro případ, že by místní ujednání k některému z utkání v bodě 1 nebylo sepisováno v písemné podobě, žádám o sdělení, z jakého důvodu tomu bylo a jak byla hodnocena rizikovost takového utkání. Dále žádám o informaci, kolik osob bylo během takového utkání zajištěno s rozlišením, zda šlo o fanouška domácího nebo hostujícího týmu a zda důvodem zajištění byl přestupek nebo trestný čin.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1) Povinný subjekt poskytl žadateli v příloze místní ujednání a jejich vyhodnocení požadovaná pod písmeny b., c., d., e., f. a h.

Ad 2) Povinný subjekt konstatoval, že místní ujednání požadovaná pod písmeny a. a g. nebyla sepsána, a proto ani vyhodnocena. Z uvedeného důvodu je povinný subjekt nemohl žadateli poskytnout. Tato fotbalová utkání byla posouzena jako neriziková a v jejich průběhu nebyla zajištěna nebo zadržena žádná osoba.

Ve vztahu ke všem poskytnutým ujednáním a jejich vyhodnocením povinný subjekt zároveň poskytl žadateli doprovodnou informaci ve smyslu ustanovení § 3 odst. 6 zákona č. 106/1999 Sb. ohledně znečitelněných částí textu poskytnutých dokumentů. Povinný subjekt znečitelnil v poskytnutých dokumentech jednak v souladu s ustanovením § 8a  odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. osobní údaje signatářů místních ujednání a jejich vyhodnocení (jména, příjmení, vlastnoruční podpisy, telefonní čísla, e-mailové adresy) a stejné údaje ohledně dalších osob podílejících se na zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku během sportovní akce a jednak informace významné z taktického hlediska a vztahující se k organizaci opatření k ochraně bezpečnosti osob, majetku a veřejného pořádku v souvislosti s fotbalovým utkáním, jejichž zveřejnění by bylo způsobilé ve smyslu ustanovení § 11 odst. 6  zákona č. 106/1999 Sb. ohrozit schopnost orgánů veřejné moci zajišťovat veřejný pořádek a předcházet trestné činnosti, a proto způsobilé v budoucnu ohrozit účinnost obdobných bezpečnostních opatření (počty příslušníků bezpečnostních složek podílejících se na zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku během sportovní akce, odhady počtu rizikových fanoušků domácího i hostujícího týmu, specifické úkoly uložené pořadatelské a bezpečnostní službě s ohledem na možná bezpečnostní rizika mimo standardně stanovené pracovní činnosti, specifická opatření doporučená pořádajícímu klubu k dalším fotbalovým utkáním na základě vyhodnocení místního ujednání).   

PhDr. Jiří Vokuš, 19. prosince 2023

vytisknout  e-mailem