Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Bezpečnostní opatření Policie ČR

V souvislosti s oslavami 100. výročí vzniku samostatného Československa Policie České republiky připravila bezpečnostní opatření. 

Roční příprava na celé bezpečnostní opatření probíhala ve spolupráci s Armádou ČR, Hasičským záchranným sborem, Záchrannou službou hl. m. Prahou, Magistrátem hl. m. Prahy, Městskou policií, a dalšími subjekty.

Jelikož se v průběhu několika dní v Praze uskuteční velké množství různých akcí s návštěvou mnoha českých, ale i zahraničních státníků, policie připravila adekvátní opatření k zajištění bezpečnosti všech občanů a návštěvníků. Celého opatření se zúčastní několik stovek policistů dopravní, pořádkové služby, služby kriminální policie a vyšetřování, ale i policisté z celorepublikových útvarů, jako je ochranná služba, útvaru pro ochranu prezidenta republiky, letecká služba, pyrotechnická služba a další. Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy posílí dalších několik desítek policistů z různých krajských ředitelství.

V současné chvíli v České republice stále platí 1. stupeň ohrožení terorismem, který vláda vyhlásila v březnu roku 2016 po útoku v Bruselu.  V případě potřeby je stále k dispozici hotline linka 800 255 255, na které mohou majitelé a provozovatelé veřejně přístupných objektů a pořadatelé sportovních, kulturních a jiných společenských akcí získat potřebné informace k zajištění bezpečnosti. Tato linka byla zřízena a slouží k prevenci bezpečnostních rizik.

Policie a účast na oslavách:
Kromě zajištění bezpečnosti se příslušníci Policie ČR aktivně účastní některých akcí, plánovaných v rámci oslav.

Od páteční osmé hodiny ranní se až do nedělního podvečera s námi můžete setkat v Praze na letenské pláni, kde bude vystavena policejní technika od historické až po současnou nejmodernější a policisté se představí také v dynamických ukázkách v rámci komentovaného celodenního programu. Setkat se zde můžete s našimi preventisty, kteří mají připravené aktivity především pro ty nejmenší návštěvníky. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se chtějí dozvědět více informací o možnostech uplatnění u největšího bezpečnostního sboru v ČR.

V sobotu 27. 10. v 11:00 hod. se na Hradčanském náměstí uskuteční slavnostní přísaha a slib policistů, vojáků a hasičů. Služební slib na tomto pro tyto účely neobvyklém místě, často před zraky rodinných příslušníků, složí více než 200 nově přijatých policistek a policistů.

Neděle bude od 14:00 hod. patřit především přehlídce a defilé nejen techniky na pražské Evropské. V pochodovém proudu uvidíte na 130 policistů reprezentující základní policejní služby, včetně praporečníků s prapory útvarů, psovodů a jezdců na koních. Následovat bude 24 ks nejmodernější techniky v barvách Policie ČR.

Informace k průběhu bezpečnostního opatření naleznete na našem Twitteru.

Pozvánky na jednotlivé akce s možností diskuse na našem Facebooku:

- Služební slib: https://www.facebook.com/PolicieCZ/videos/2132501720101831/

- Slavnostní přehlídka: https://www.facebook.com/PolicieCZ/posts/2160388977345169/

Upozornění pro občany: Jelikož v Praze dojde v souvislosti s oslavami k velkému množství dopravních omezení, pro přesun doporučujeme použít výhradně městskou hromadnou dopravu (metro). Z důvodu různých doprovodných akcí a přesunu chráněných osob mohou policisté na různých místech a to na nezbytně dlouhou dobu částečně omezit provoz a proto žádáme občany a především řidiče o respektování dopravních značení a pokynů policistů.

Tímto bychom také velmi rádi upozornili občany, že v rámci přehlídky byla vyhlášena nad velkou částí hlavního města Prahy a částí Středočeského kraje bezletová zóna. Platí zde tedy ze strany návštěvníků přísný zákaz používání bezpilotních prostředků (dronů).

24. října 2018
kpt. Bc. Eva Kropáčová
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem