Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Prvomájové opatření - aktualizace

BRNO: Informace a pokyny pro média i veřejnost 

Neděle 1. května, 17:20

V 18:00  hodin se na recepci v budově Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje na ulici Kounicova 24 uskuteční krátký brífink k aktuální situaci a zhodnocení dosavadního opatření.

 Neděle 1. května, 16:00

Průvod vyrazil na oznámenou trasu v obráceném směru.  Pro zdokumentování protiprávního jednání v něm jede i monitorovací vozidlo. Kolem 17. hodiny by měl dorazit zpět do výchozího bodu. Zatím jsme předvedli tři osoby k podání vysvětlení. Řídící štáb opatření zpracovává všechny informace, sleduje v přímém přenosu záběry z vrtulníku a operativně uvolňuje pro dopravu části trasy průvodu.

Neděle 1. května, 14:00

Krátce po dvanácté hodině došlo k přehrazení ulice Cejl, odkud mířilo několik stovek lidí směrem k Domu umění. U několika účastníků tohoto shromáždění byly zjištěny sečné zbraně, proto policisté přistoupili ke kontrolám osob. Neozbrojené osoby, které prošly prohlídkou, mohly pokračovat dál. Stejné kontroly policie prováděla u účastníků shromáždění pravicových radikálů v parku u ulice Koliště. U jednoho ze zájemců zúčastnit se shromáždění příznivců pravice policisté zajistili zbraň - jednalo se o plynovou pistoli. Její držitel byl předveden k podání vysvětlení na obvodní oddělení. 

Co se týče dopravní situace, zcela neprůjezdné jsou ulice Cejl a Koliště.  

Neděle 1. května, 9:30

Ve 12:00 hodin se na recepci v budově Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje na ulici Kounicova 24 uskuteční krátký brífink k aktuální situaci, o které bude informovat velitel opatření.

Zatím je v celém městě klid, doprava je plynulá. V průběhu noci ze soboty na neděli nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku.

mjr. Petra Vedrová, 724 081 754, tisková mluvčí opatření


Pátek 29. dubna, 13:00

Co se týče aktuální situace, tak policisté dolaďují poslední detaily opatření. Nic nového není ani v oblasti možných tras demonstrantů, všichni řidiči i návštěvníci dotčených ulic a oblastí musí počítat zejména od nedělní 13. hodiny s mnoha omezeními. Auta v neděli odpoledne nevyjedou na Koliště mezi ulicemi Křenová a Lidická, řidiči se nedostanou na Cejl, část Jugoslávské, Merhautovy a Milady Horákové (přibližně od 13 do 17 hodin). Už od sobotního večera bude na těchto ulicích omezeno parkování. Doporučujeme respektovat aktuální dopravní značení a pokyny policistů. Procházku v blízkosti rizikových míst by si v neděli odpoledne měly odpustit zejména rodiny s dětmi.

Setkání s novináři:

Vzhledem k množství registrovaných novinářů budeme o svolaných brífincích informovat vždy s předstihem v tomto článku. Místo a čas brífinku budou upřesněny dle aktuální situace.

Akreditace:

Společně s reflexní vestou umožňuje vstup do policií kontrolovaných prostor, samozřejmě za respektování aktuálních pokynů policistů.

Kontakty:

mjr. Petra Vedrová, 724 081 754, tisková mluvčí opatření
por. Pavel Šváb, 724 273 011, aktualizace informací na webu, organizování rozhovorů, videozáběry a další podpůrná činnost


V souvislosti s plánovanou demonstrací, která bude probíhat první květnový den, se jihomoravští policisté intenzivně připravují na rozsáhlé bezpečnostní opatření. Podle dosavadních informací se mají konat dvě demonstrace, kterých se má zúčastnit několik set radikálů.

Shromáždění ohlásili příznivci pravice, kteří se od třinácté hodiny budou shromažďovat v parku na Malinovského náměstí, odkud by měl v odpoledních hodinách začít pochod. Podle dosavadních informací by radikálové měli projít ulicemi Cejl, Vranovská, Merhautova, Milady Horákové a Koliště. Po projití trasy bude průvod ukončen na stejném místě. Druhé shromáždění radikálů a následný průvod by měl probíhat z parku Lužánky a pokračovat ulicemi Lidická, Joštova, Husova a končit na Nových sadech.

Vzhledem k avízovanému počtu všech účastníků zvolí i Policie ČR adekvátní počet sil a prostředků. Bude nasazeno několik stovek policistů ze všech složek. Zúčastní se speciální pořádková i zásahová jednotka, jízdní policie, dopravní služba, kriminalisté, psovodi a k dispozici bude speciální technika. O součinnost jihomoravští policisté požádali i kolegy z jiných krajských ředitelství.

Vzhledem k charakteru akce bude probíhat také rozsáhlé dopravní opatření zejména na hlavních vjezdech do Brna a dále v centru. Hlavním cílem policie je zajistit, aby akce probíhaly v souladu se zákonem a postarat se o bezpečnost a veřejný pořádek. Z těchto důvodů budou účastníci průvodu před vstupem na místo shromáždění, podrobeni bezpečnostní kontrole. Zbraně, které by se účastníci pokusili pronést na shromáždění policisté zajistí.
 

Dopravní podnik města Brna zastaví městskou hromadnou dopravu. Toto omezení bude platit v blízkosti koridoru pochodu a v případě potřeby i v dalších částech města.

 

V souvislosti s touto akcí policie upozorňuje všechny občany, zejména pak rodiny s dětmi, aby se v neděli 1. května z bezpečnostních důvodů nezdržovali ve výše uvedeném prostoru.
 


 mjr. Petra Vedrová, por. Bc. Andrea Straková

vytisknout  e-mailem